keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Uudenkaupungin kevättä

Viime lauantain reissulla poikettiin myös Uudessakaupungissa, lyhyemmin Ukissa.

Kauppaneuvos Johan Nordström perusti Myllymäen puiston 1930-luvulla. Tuulimyllyjä on neljä erilaista mallia; kontti- eli varvas-, harakka-, kehäsiipi ja mamsellimyllyt. Mäellä kyyhöttää myös vanha vesitorni.

Olen muistaakseni joskus vuosia sitten käynyt Myllymäellä. Nyt olikin jo uusinnan aika. Paikka on sen verran komea, että ihme kun se on jäänyt kohdallani vähälle huomiolle, vaikka Ukissa tuli poikettua viimeksi pääsiäisenä.Tuli testattua samalla uuden kameran zoomiteho, kun taivaalla sattui sopivasti lentelemään suihkukone. Jopa lentofirman logosta sai selvää.


Lentokone kaukana taivaalla...


...ja samalla yllättävän lähellä!

Yksi Ukin vierailujen vakiokohteista on 1990-luvun puolivälistä lähtien ollut ns. "Kemiran sula". Se tarkoittaa entiselle Kemiran (nykyään Yara) tehdasalueelle johtavaa maantiesiltaa, jonka keskellä on aukko. Paikallisilla on varmaankin virallisempi nimitys kohteelle. 

Linnut viihtyvät siellä talvipakkasilla. Joutsenten toivossa sinne nytkin mentiin, ja heti tärppäsi. Kyhmyjoutsenpariskunta uiskenteli aivan hollilla ja poseerasi mielellään. Linnut olivat selvästi tottuneet ihmisiin. Todennäköisesti ne odottivat saavansa ranskanleipää lounaaksi. Mutta nyt ei ollut ruoka-aika, vaan joutsenten kohtalona oli päätyä kuvina esimerkiksi tähän blogiin. 

Yara valmistaa lannoitteita, joita kuljetetaan junalla pois tehtaalta. Sattumalta kiskot alkoivat narskua juuri joutsenia kuvatessa, joten päätin ottaa muutaman kuvan rautahevostakin. Seepia-asetuksella vaunut sai näyttämään entistäkin ankeammilta. Uudenkaupungin Hakametsän kerrostalolähiön välittömässä läheisyydessä on iso hiidenkirnu, jonka Leino on bongannut joskus männävuosina. Se olikin valtavan kokoinen, vaikka lumen takia kunnollista kokonaisvaikutelmaa ei saanutkaan. "Jättiläisen valtaistuin" löytyy Ruokolanjärven eteläpuolelta lenkkipolun varrelta.


Toinen, joskin hieman pienempi hiidenkirnu sijaitsee Ketunkalliolla, Ruokolanjärven luoteispuolella S-Marketin takana. Rauhoitettua luonnonmuistomerkkiä näköjään käytetään lumenkaatopaikkana, joten massiivisten lumikasojen alta ei kohdetta paljon näkynyt, mutta kumminkin osittain. 


1 kommentti: