tiistai 16. huhtikuuta 2013

American plays The Band Rennossa

Turkulainen American -yhtye esitti perjantaina 12. huhtikuuta Rento -baarissa The Bandin tuotantoa.


Persoonattomasti nimetty American oli sentään kekseliäämmin ristitty kuin The Band, jonka nimi-isällä on täytynyt olla rutosti mielikuvituksen puutetta. The Band oli kanadalais-amerikkalainen yhtye, jonka aktiiviura kesti vuodesta 1968 vuoteen 1976. 90-luvulla bändi teki comebackin ilman keulahahmoaan Robbie Robertsonia. 

Kuuluisa amerikkalainen elokuvaohjaaja Martin Scorsese teki The Bandin jäähyväiskeikasta elokuvan The Last Waltz vuonna 1976. Nimeltä tuttu, mutten ole varma olenko sen nähnyt. Illan keikan perusteella asia täytynee korjata.

The Bandin musiikki ei ollut käytännössä lainkaan tuttua ennen Rennon ovesta sisälle astelemista. Sellainen muistikuva on, että erään kaverini autossa olisin joskus sitä kuullut. Americanin musisoinnin perusteella tulin sellaiseen tulokseen, että mikäli The Bandia löytyy vaikkapa Anttilan alelaarista kokoelmalevyn muodossa, ostan sen pois.


Americanilla on ollut muutamia keikkoja Turussa, joista mahdollisesti tunnetuin oli Logomossa jokin aika sitten. Laulajanaan Eero Raittinen bändi lämmitteli illan pääesiintyjä Dave Edmundsia.

American on iso kokoonpano, jossa vaikuttaa Peer Güntissakin rumpaloiva Sakke Koivula. Yllätyksekseni hän myös lauloi noin puolet kappaleista. Loput vokaalit hoiteli basisti. Kitaristina bändissä on Juha Sundqvist, jonka tyylikästä soittoa oli ilo seurata.

Välillä ääneen pääsi saksofonisti. Hän töräyttelikin niin hurjasti, että naama hohkasi kuin olisi juuri saunasta tullut. Yllätyksekseni ryhmässä oli peräti kaksi kosketinsoittajaa. Näin maallikkona luulisi yhdelläkin pärjäävän, mutta kai siinä joku funktio on.


Vaikka yksikään kappale ei ollut minulle tuttu, yhtye svengasi ja soitti yhteen hienosti. Monista kappaleista tuli mieleen Lynyrd Skynyrd, mutta ehkä eniten Neil Young. Roky Ericksonin tuotantokaan ei ole kovin kaukana. Pikku miinuksena soittajien ehkä vähän liiallinenkin esiintymisinto - toinen setti kun ei meinannut loppua kirveelläkään.

Turun Yliopistonkadulla sijaitseva Rento ei ollut keikkapaikkana lainkaan hullumpi, vaikka lähinnä se on kai seurustelubaari. Iso tuoppi kolmosta maksoi 5,60 euroa. Hinnan jotenkin vielä sulattaa - kun ei muutakaan voi.


2 kommenttia:

  1. Minusta The Band on nimenä yksinkertaisesti nerokas. Sehän menee asian ytimeen kertomalla mistä on kyse. Ja mikä määrä mainintoja musiikkilehdissä muidenkin artistien yhteydessä.

    VastaaPoista