perjantai 10. elokuuta 2012

Nauvon satamassa

Nauvo (ruots. Nagu) on entinen Suomen kunta, joka sijaitsee Varsinais-Suomen maakunnassa, Länsi-Suomen läänissä. Nauvo mainitaan historiallisissa asiakirjoissa jo vuonna 1395.

Nauvo koostuu noin 3 000 saaresta, luodosta ja kalliosta. Pääsaaret ovat Iso-Nauvo (Storlandet) ja Pikku-Nauvo (Lillandet). Seilin saaressa sijaitsee Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitos.
Nauvon naapurikunnat ennen kunnan lakkauttamista olivat Dragsfjärd, Korppoo, Parainen ja Rymättylä.

Kunta oli kaksikielinen. Asukkaista 70 prosenttia puhui äidinkielenään ruotsia ja 29 prosenttia suomea vuonna 2008.

Parainen, Nauvo, Korppoo, Houtskari ja Iniö yhdistyivät vuoden 2009 alussa uudeksi Länsi-Turunmaan kaupungiksi,[5] jonka nimi vuoden 2012 alussa muutettiin Paraisiksi. Nauvossa on vilkas satama, esimerkiksi Airistolta sopivan päivämatkan päässä. (Wikipedia)


Nauvossa tulee käytyä ehkä keskimäärin kolme kertaa vuodessa. Huviajelulla yleensä. Nauvon kirkonkylän satamaranta on hieno paikka ja kotisivujensa mukaan Saaristomeren suurin lajissaan.


Keskiviikkona 8. elokuuta Nauvossa käymisen suurin syy maisemien katsomisen ohella oli nälän tyydyttäminen.

Lossirannassa oli pitkä jono, eikä automme mahtunut ensimmäiseen lossiin. Niitä oli paikalla yhteensä kolme, mutta korjaustöiden takia homma ruuhkaantui pahasti. Destian haalimiehet hääräsivät kahdella lossilla jotain tekemässä, eikä varsinaiseen lauttaliikenteeseen irronnut kuin yksi alus.


Vanha höyrylaiva Najaden toimii nykyään ravintolalaivana Nauvon satamassa. Paikan pizzat on todettu hyväksi jo vuosia sitten, joten sellaisen perään nytkin lähdettiin.

Vaikka tykkään enemmän ns. "ählämipizzoista", joissa on täytettä reilusti ja pohja paksu, ovat Najadenin ohuet ja rapeat pizzatkin vallan mainioita. Hintaansa nähden kyllä reilusti kalliimpia kuin turkkilaispizzat, mutta välillä voi maksaa mielellään vähän maisemalisääkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti