torstai 21. elokuuta 2014

Itä-Suomen kierros osa 7 - Savonlinna ja Olavinlinna

Savonlinna on 36 000 asukkaan kaupunkin Etelä-Savon maakunnassa. Se tunnetaan etenkin Olavinlinnasta ja siellä järjestettävistä Savonlinnan Oopperajuhlista.

Olavinlinna on 1400-luvulla rakennettu linna, joka sijaitsee veden ympäröimässä kalliosaaressa Savonlinnan Kyrönsalmessa. Se on Euroopan pohjoisin keskiaikainen kivilinna.

Olavinlinna rakennettiin vakiinnuttamaan Ruotsin valtaa Etelä-Savon alueilla. Linnan rakennusmateriaaleina käytettiin puuta ja kiveä. Liuskemainen luonnonkivi saatiin lähiympäristöstä. Tornien lisäksi päälinnaan kuului myös niitä yhdistävään kehämuuriin liittyvät asuinsiivet. Linnan tärkeimmät asuinhuoneet oli sijoitettu torneihin. Itäsiivessä oli komeasti holvattu suuri juhlasali, Kuninkaansali, ja sen alla sijaitsi Linnantupa. Päälinnan kolmesta tornista Pyhän Eerikin torni on raunioitunut, ja nykyään siitä on nähtävissä vain pohjakerroksen rakenteita.

Nykyisin Olavinlinna on suosittu, ympäri vuoden auki oleva turistikohde. Linnan suurella pihalla järjestetään jokakesäiset Savonlinnan Oopperajuhlat.


Linna oli osoittain suljettu perusturisteilta Oopperajuhlien takia. Kiekumista ja soundcheckiä kuului toki rahvaankin korviin. Tiedä sitten jos tuollaiseen tilaisuuteen joutuisin, mahtaisinko kestää esityksen loppuun asti. Tokkopa.

Opastettu linnakierroksella sattui sopivasti lähtemään aivan nenäni edestä. Kierrokset vaan olivat hölmösti suunniteltuja; samaan aikaan matkaan rynnivät niin suomalaiset-, venäläiset- kuin englanninkielisetkin ryhmät. Kun jokaisessa oli ainakin noin 50 uteliasta, ei ruuhkalta voinut välttyä. Reipas opas kyllä hoiti homman hyvin, mutta turhaa seisoskelua ja jonottamista tuli väkisinkin.

Kierroksella nähdyt linnan osat eivät tehneet ainakaan minuun järin ihmeellistä vaikutusta. Tiedä sitten mitä kaikkea kivaa suljetulla ooppera-alueella olisi ollut. Linna on ulkoapäin nähtynä paljon komeampi kuin sisältä.

Moista ei varmaan saisi sanoa, koska eräs tuttu arkeologi saattaa nostaa asiasta metelin kun seuraavaksi tapaamme. Erehdyin nimittäin kerran tokaisemaan, "ettei se Hämeen linna nyt niin ihmeellinen ollutkaan". Vastineeksi tuli pitkä saarna linnan upeudesta ja erikoislaatuisuudesta.
Olavinlinnan ympäristössäkin riitti nähtävää.


Satamassa oli valtava määrä turistilaivoja, jotka seilasivat lähistöllä. Sellaiseen mekin hyppäsimme. Paatti kiersi kaupungin ympäri noin tunnin verran.
Satamassa oli parkissa legendaarinen höyrylaiva Heinävesi. Suomirockia harrastavat tuntevat sen Mika ja Aki Kaurismäen Saimaa-ilmiö -elokuvasta ja Tuuliajolla -rokkiristeilystä 80-luvun alusta. Tuolloin pitkin Saimaata seilaisivat Hassisen kone, Juice Leskinen Slam ja Eppu Normaali.


Päiväreissun perusteella Savonlinna osoittautui oikein mukavaksi pikkukaupungiksi. Täytyy poiketa joskus uudelleenkin.


2 kommenttia:

  1. Paljon tuli nähtyä! Tommosen höyrylaivan kyytiin täytyy mennä joskus!

    VastaaPoista
  2. Voin lämpimästi suositella oopperajuhlilla käyntiä. Son Giovanni oli upea elämys.

    VastaaPoista