sunnuntai 17. elokuuta 2014

Itä-Suomen kierros osa 3 - Jakokosken museokanava

Kolin naapuriseudut tulivat parin päivän aikana tutuiksi kun ajelimme pitkin poikin Pohjois-Karjalaa. Outokummun ohella nähtyä tuli ainakin Eno, Juuka, Joensuu, Lieksa, Nurmes ja Kontiolahti.

Lounais-Rannikon kasvatille Järvi-Suomi ei ole koskaan ollut ominta seutua, mutta pakko todeta, että maisemat olivat hienoja kautta linjan etenkin vesistöjen lähellä. Metsäosuudet näyttävät suunnilleen samoilta Varsinais-Suomessakin, vaikka Pohjois-Karjalassa isompia puita onkin. Kuusi- ja koivumetsää tuntui olevan huomattavasti enemmän kuin Turun suunnalla.

Suntun matkasuunnitelmassa oli mukana Kontiolahdella sijaitseva Jakokosken kanava. En tiennyt lainkaan mitä odottaa, kun ajelimme sinne kapeaa hiekkatietä pitkin. Perillä oli valtava parkkipaikka täynnä autoja. Selitys moiselle löytyi kanavan toiselta rannalta. Siellä oli käynnissä kesäteatteriesitys ilmeisesti loppuunmyydylle katsomolle.

Jakokosken kanava on yksi Pielisjoen kanavista. Se on rakennettu 1879. Kanava-alueella on muun muassa vanha Saimaan puuproomu ja muita aluksia. Museokanava on entisöity kertomaan menneiden aikojen kanavaympäristöstä, uittotöistä ja vanhoista elämäntavoista.

2 kommenttia:

  1. Veden pinnasta päätellen jatkuva myrsky!
    T.Matti "Viki" Vikström

    VastaaPoista
  2. Löysin tämän paikan netistä! Hieno paikka oli!

    VastaaPoista