tiistai 5. elokuuta 2014

Louhisaaren kartano elokuisena iltana

Louhisaari on Askaisissa nykyisen Maskun kunnan alueella sijaitseva kartanolinna. Se tunnetaan parhaiten Suomen marsalkka C. G. E. Mannerheimin syntymäkotina. Pää- ja sivurakennuksia ympäröi englantilaistyylinen puisto. Kartanokokonaisuus on peräisin 1600-luvun puolivälistä.

Linna on restauroitu tyylihistorialliseksi museoksi. Päärakennus avattiin yleisölle vuonna 1967. Kartanolinna toimii nykyään Museoviraston alaisena museona.

Yhdessä Askaisten kirkon kanssa Louhisaaren kartanolinna on yksi Suomen valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä.

Vaikka Louhisaaressa tulee käytyä pari kertaa vuodessa, jaksaa paikan komeus aina säväyttää. Kesän toistaiseksi kuumimman päivän iltana 4. elokuuta oli jälleen aika poiketa paikalla. Hyttisen Miikan autolla painelimme Turusta ensin Kustavintietä pitkin Lemuun, josta edelleen Askaisiin.Louhisaareen kääntyvän tien risteyksessä, vastapäätä Askaisten kirkkoa, sijaitsee Askaisten Ritaripuisto. Mannerheim-ristin ritarien ja sotiemme veteraanien kunniaksi perustetussa puistossa on jokaiselle Mannerheim-ristin ritarille omistettu kivi, jossa on nimi, sotilasarvo ja ritarinumero.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti