sunnuntai 24. elokuuta 2014

Itä-Suomen kierros osa 10 - Virolahden Bunkkerimuseo

Lappeenrannan nuhjuisesta Huhtiniemen leirintäalueesta ei jäänyt järin ruusuista vaikutelmaa. Neljän hengen pikkuruinen mökki maksoin 50 euroa per vuorokausi. Eipä siellä yhtä yötä kauempaa olisi voinut ollakaan.

Voin vain kuvitella pettymyksen määrää kun joku erehtyy vuokraamaan mökin kauemmaksi aikaa kuin vuorokaudeksi. Kympin hintainen aamupala ei sekään vakuuttanut. Alueen yleisilme oli erittäin kulahtanut.
Ensinnäkin mökit olivat aivan liian lähellä toisiaan. Autoparkkeerauskin teki tiukkaa tilanpuutteen takia. Pikkuisella terassilla oli vain yksi tuoli, vaikka mökit olivat tarkoitettu neljälle. Petivaatteet olivat, jollei nyt märkiä, niin ainakin erittäin kosteita. 
Naapureinamme oli venäläisiä ja virolaisia. Jälkimmäisten kanssa heitin juttuakin, kun melkein samassa mökissä olimme. Välimatkaa oli vain muutama metri. Mies kertoi siskonsa olleen Turun yliopistossa opettajana.
Huhtiniemi nousi jokunen vuosi sitten otsikoihin, kun leirintäalueella mönkinyt kaivuri osui vanhaan joukkohautaan. Väitettiin, että vainajat olivat suomalaisia sotilaskarkureita, jotka tuomittiin kenttäoikeudessa ja ammuttiin 1940-luvulla omien toimesta.

Viimeisenä matkapäivänä oli vielä pari kohdetta edessä. Lähin ja ensimmäinen etappi oli noin 60 kilometrin päässä Lappeenrannasta sijaitseva Virolahden Bunkkerimuseo.
Virolahden Bunkkerimuseo on vuonna 1980 perustettu sotahistoriallinen museo. Museon perusnäyttely ”Salpalinja alkaa Virolahdelta” kertoo vuosina 1940–41 ja 1944 tapahtuneesta Suomen itäisen maarajan linnoittamisesta Virolahdella. 
Museo on osa sodanaikaista puolustusasemaa, joka ulottuu Suomenlahdelta Sallaan ja kenttälinnoitettuna aina Jäämerelle asti. Puolustusasemaa voidaan kutsua Suomen suurimmaksi rakennuskohteeksi, koska siellä työskenteli sotilashenkilökunnan lisäksi enimmillään 35 000 siviilirakentajaa ja 2 000 lottaa.

Bunkkerimuseoalue sijaitsee Virolahden Ylä-Pihlajan kylässä E18-tien (VT 7) varrella Haminasta noin 20 kilometriä Virolahden suuntaan. Museon perusnäyttely sijaitsee sota-ajan mallia mukailevassa puurakennuksessa ja jatkuu laajan ulkomuseoalueen opastettuihin linnoituskohteisiin.

Ulkomuseon linnoitukset sekä opastettu polku sijaitsevat tasaisessa helppokulkuisessa kangasmaastossa. Alueella on mm. erilaisia ase- ja majoituskorsuja, taistelu- ja yhteyshautaa sekä panssarivaunun kiviestelinjaa.

1 kommentti:

  1. Nyt tuli kattotua salpalinjaa täältä päin ! Virolahti

    VastaaPoista