torstai 24. elokuuta 2017

Haunisten altaalla

Haunisten allas on Raision Haunisissa sijaitseva 38 hehtaarin tekojärvi. Alue rakennettiin vuonna 1973. Ensimmäisen kerran se täytettiin vuotta myöhemmin Raisionjoen vedellä. Allas toimi Raisio-Naantalin vesilaitoksen raakavesivarastona vuoteen 2012 asti.
En tarkkaan muista milloin edellinen Haunisten visiittini oli, saattaa olla jo puolisentoista vuottakin aikaa. Vielä tuolloin alue oli etenkin tulosuunnastaan epäsiistiä joutomaata. Nyt Raision kaupungin isät ovat näköjään vihdoin heränneet. Silmäni eivät nimittäin meinanneet uskoa näkemäänsä. Paikkaa on siistitty oikein kunnolla.

Valtava, kymmeniä autoja vetävä parkkialue oli ilmestynyt lähinnä Venäjän Karjalan tiestöä muistuttaneen kuoppaisen saviläntin tilalle. Mielestäni myös polkuihin oli panostettu, sillä en muista ennen nähneeni metsässä soraa.
Uudehko, komea grillikatos ulkovessoineen on rakennettu altaan partaalle. Paikka on hyvin valittu. Mikäli olisin tuosta tiennyt, saattaisi nyt tätä naputellessani suolenmutkassa kiemurrella Perniön paistinmakkaraa.

Uutta oli myös lumme- tai leväkasvusto, jollaista en ole aiemmin Haunisissa tavannut. Pienilehtisiä ja keltakukkaisia esiintymiä oli siellä täällä pitkin rantoja.

Kierros altaan ympäri on reilut kolme kilometriä. Aikaa urakkaan kuluu kuvaustaukoineen noin tunnin verran. Tänään sattui olemaan oikein mukava kelikin.

Syksymmällä uudelleen makkarapaketin kera.


2 kommenttia:

  1. Pitänee käydä katsomassa meikäläisenkin. Etenkin tuo kukkivien vesikasvien tilanne. Kuvissasi olevaa lammikkia altaalla on ollut vuosia. TS:n arkistoista löytynee edelleen A. Karhilahden arvio tämän haitallisen vieraslajin osalta, sekin artikkeli siis vuosien takaa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista! Lammikki siis. En ole aiemmin sitä nähnyt Haunisten altaalla. Jossain vanhassa Luonto Plus -jaksossa Ari Karhilahti sukelteli muistaakseni samoja kasveja irti Naantalin Luolalanjärvestä.

    VastaaPoista