sunnuntai 6. elokuuta 2017

Tall Ships Racesin lähtö Airistolla

Sunnuntaina 23. heinäkuuta seurasin The Tall Ships Races -laivojen lähtöä Turusta Vepsän saaresta käsin.

Kello 13.30 Aurajoesta starttasi M/S Kökar -alus, joka oli täynnä suurista ja hiukan pienemmistäkin purjelaivoista kiinnostuneita ihmisiä. Vepsään normaalisti liikennöivä M/S Lily oli vuokrattu kuulemma viereisen Vaakahuoneen ja Ukkopekan asiakkaiden käyttöön.

Tiedä sitten miksi väki on valmis maksamaan suuriakin summia Vepsän 16 euron menopaluulipun sijasta. Matkalla nimittäin näkyi jos jonkinlaista turistialusta sakkia pursuten. Jopa Aurajoessa seilaava juottola Jakke Jokilautta oli kaukana kotivesiltään. Vaikea arvailla paljonko moisesta risteilystä oli saanut pulittaa, mutta takuulla enemmän kuin 16 euroa. M/S Kökarissakin on A-oikeudet ja varmasti halvempaa juotavaa kuin Jakkella.

The Tall Ships Races oli muutenkin Turulle oikea jättipotti. Jos ihmisiä oli tosiaan liikkeellä mediassa toitotettu 544 000, vaihtoi raha omistajaa vikkelästi. Esimerkiksi lauantaina 22. heinäkuuta tuttu liharuokakauppias ehti vaihtaa kanssani pari sanaa väentungoksen keskellä Aurajoen itärannalla. "Menee annos per minuutti", hän puhisi ja pyyhki hikikarpakoita otsaltaan.

Ruissalon Kansanpuistossa oli sakkia melkein kuin Ruisrockissa vanhaan hyvään aikaan promoottori Rainer Kosken kaudella. Samoin hieman kauempana Kuuvannokalla.
Vepsä sijaitsee sopivasti Airiston merialueella laivaväylän varrella. Ehkä aavistuksen sivussa pääreitin varrelta, mutta zoomikameralla tai kiikarilla ei ollut minkäänlaisia vaikeuksia tavoittaa valtavaa paattiryhmittymää. Ja ihan omilla silmilläänkin näki varmasti sen verran kuin oli tarpeen.

Ja väkeä Vepsässä riitti. Ystäväni Pekka Vähäsarjan puheissa usein vilahtava Hippiniemi oli kansoitettu, mutta mahduin sentään sekaan. Mietin samalla kuumeisesti, miten telttailu on mahtanut onnistua alueella 70-luvulla, kun maaperä on pääosin kiveä ja kalliota.

Paluulaiva Turkuun oli tunnin myöhässä. Lily ei päässyt ahtaasta Aurajoesta lähtevien purjelaivojen ohi. Aurinkoisena sunnuntaina se tuskin oli juuri kenellekään ongelma, mutta asiasta olisi voitu tiedottaa tehokkaammin. Viesti kun tuli puskaradion kautta valtavan ihmisjoukon ihmetelessä rannassa missä paatti viipyy.


1 kommentti: