maanantai 17. heinäkuuta 2017

Turusta Nauvoon M/S Fannylla

Kesäkuussa Turussa aukesi uusi laivalinja, joka kulkee kesäsesongin ajan Aurajoesta Seilin kautta Nauvoon. Aluksena toimii M/S Fanny. Sen laituripaikka on Läntisellä Rantakadulla, lähellä hiljattain paljastettua Jarno Saarisen patsasta.


Jututtamani henkilökunnan jäsenen mukaan Fanny on entinen koulutus- ja rahtilaiva. Koska sitä ei ole rakennettu matkailuliikenteeseen, huomasin oitis muutamia käytännön ongelmia. Rappuset ja välit ovat ahtaita. Oviaukko tarkoitettu suunnilleen hobiteille. Kahvilan katto vain noin 180 senttiä korkea. Matkustajatiloissa yksi vessa. Ainakaan minun kokoiseni ihminen ei sovellu alukselle kovinkaan hyvin.

Keskiviikkoisella matkalla oli laskujeni mukaan kyydissä oli seitsemänkymmentä henkilöä. Useita lapsiperheitä lastenvaunuineen. Kävi vähän sääliksi laivan henkilökuntaa, joka joutui nostelemaan vankkureita korkealle ylätasanteelle, koska pöytien ja tuolien seassa alhaalla ei ollut tarpeeksi tilaa. Myös polkupyöriä oli paljon.
Suurin osa ihmisistä jäi spitaalisten saarena tunnettuun Seiliin. Aikaa siellä olisi ollut sellaiset 4,5 tuntia, mikäli startti Turusta olisi tapahtunut annettuun aikaan eli kymmeneltä. Teknisten ongelmien takia pääsimme matkaan puolisen tuntia myöhemmin.

Seilissä riittää hyvin nähtävää pariksi tunniksi. Loppuajan voinee kuluttaa uudessa ravintolassa, jollainen tietääkseni on sinne hiljattain valmistunut. Muutaman käyntikerran perusteella Seili on suositeltava ja historiallinen paikka, mutta seurueemme suuntasi kumminkin nyt Nauvoon.


Myöhästyneen lähdön takia Nauvolle jäi aikaa tasan kolme tuntia. Ehdin käydä muun muassa Pietari palvelee -antiikkiliikkeessä, joka sijaitsee keskustan pääraitin varrella. Pari vuotta sitten huomasin, että kaupan takahuone suorastaan pullistelee lp-levyjä. Muutama älppäri lähti nytkin mukaan.

Nauvon komeaan kivikirkkoon tuli myös tutustuttua tarkemmin. Ihmettelin flyygeliä alttarin edessä, jolloin eräs mies avasi sanallisen arkkunsa ja kertoi kirkossa olleen hiljattain konsertin. Soitinta varten oli kuulemma hankittu erityinen ja kallis kisko, jolla se saadaan tarvittaessa roudattua paikalleen.

Ruokailu tapahtui niinkin eksoottisessa ravintolassa kuin SEO-huoltoasemalla. Mielestäni on turhaa maksella kymmeniä euroja jostain vaivaisesta ala carte -ateriasta rantakuppiloissa, kun siitä ei tule edes puoliksikaan täyteen. SEOn monipuolisesta ruokalistasta sai valittua ison annoksia reilusti alle kymmenellä eurolla. Iso kolmostuoppi maksoi viisi euroa, kun sadan metrin päässä rannassa vastaava olisi takuulla ollut lähempänä kymppiä. Enää ei ole epäselvyyttä missä haarukkani heiluu seuraavalla Nauvon reissulla.

M/S Fannyllä ei ollut anniskeluoikeuksia, joten asia ratkaistiin omatoimisesti. Paluu sujuikin huomattavasti nopeammin kuin menomatka.

Turku-Seili-Nauvo on suositeltava reitti M/S Fannyn puutteista huolimatta. Etenkin tällaisena komeana kesäpäivänä se on hyvä konsti nähdä kaunista Saaristomerta ja Turun saaristoa.


1 kommentti:

  1. Hyvä juttu, ei kyllä houkuttele matkaamaan tätä reittiä kyseisellä aluksella (Y)

    VastaaPoista