keskiviikko 30. elokuuta 2023

Saaronniemen luontopolulla 17. elokuuta

Sateinen loppukesä on rajoittanut liikkumista melko tehokkaasti, mutta luonnon helmaan on sentään välillä päässyt. Pari viikkoa sitten olin taas vaihteeksi Turun Ruissalon saarella, jossa ohjelmistossa oli Saaronniemen luontopolku.  

Reitti löytyy Ruissalon campingalueen takaa ja sinne harva eksyy. Lähes kaikki nimittäin suuntaavat Saaronniemen rannalle tai alueen uloimpaan kärkeen Kolkannokkaan. Nytkin sai liikkua ja katsella hiljalleen päättyvän kesän luontoa melkein yksikseen. 

Perhosia ja erilaisia pörriäisiä oli liikkeellä valtavat määrät. Loppukesällä kukkivien pietaryrttien kimpussa niitä näytti erityisesti olevan. 




Luontopolun erikoisin ja kuuluisin nähtävyys on Kukkarokivi, Suomen suurin siirtolohkare. Se on 27 metriä pitkä, 17 metriä korkea ja kohoaa 12 metriä merenpinnan yläpuolelle. Kukkarokivi on rauhoitettu luonnonmuistomerkkinä vuonna 1965. Viisi vuotta sitten talvella se näytti tällaiselta http://kaislatuuli.blogspot.com/2018/03/kukkarokivi-suomen-suurin-siirtolohkare.html

Samoilta kohdilta näkyy Raisionlahden rannalla sijaitseva Pernon telakka. Uuden loistoristeilijän valmistuminen vaikutti olevan pitkällä. 

Luontopolun alkupäässä on koirapuisto ja koirien uimaranta. Kummassakaan paikassa ei tällä kertaa ollut ainuttakaan karvaturria. Sen sijaan polun loppupäässä sain ylimääräisiä sydämentykytyksiä kun aivan kohdalla valtava hurtta teki hyökkäysliikkeen ja haukkui torahampaat irvessä. Kierrän yhä kauempaa kaikki kissaa isommat koirat.












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti