maanantai 14. elokuuta 2023

Toukokuinen Gdansk osa 4 - Palloilua cityssä

Gdanskin matkan viimeinen päivä liikuttiin pitkin kaupunkia. Miinuspuolena oli armoton viima, joka ei kuvista välity, mutta haittasi toimintaa kovastikin.

Gdanskissa kyllä riittää aktiiviselle matkailijalle nähtävää vaikka koko viikoksi, ellei aikaa hukkaa terasseilla tai kauppakeskuksissa. 

Hieman jäi harmittamaan, ettemme saaneet aikaiseksi käydä keskiaikaisessa Malborgin linnassa. Linna sijaitsee noin tunnin matkan päässä Gdanskista. Edellisestä Malborg-vierailusta on kulunut yksitoista vuotta ja siitä voi lukea enemmän linkistä http://kaislatuuli.blogspot.com/2012/05/puolan-matkaraportti-osa-5-malborkin.html


En ole oikein koskaan ymmärtänyt Hard Rock Cafe-ketjun hienoutta. 80-luvulla hevistä innostuneena teininä kuvittelin sen olevan kovakin rokkipaikka, mutta nyt varttuneempana olen huomannut asian olevan melkein päinvastoin. 

Gdanskin Hard Rock Cafessa olen kuitenkin käynyt joka kerta kaupungissa vieraillessani. Tälläkin reissulla siellä käytiin syömässä hampurilaisateria ja ihmeteltiin seinille ripustettuja esineitä, joiden joukossa oli muun muassa Poisonin Bret Michaelsin bootsit, Kissin Gene Simmonsin kirvesbasso ja Black Sabbathin Tony Iommin kitara. 

Ravintolassa ei edes soinut hard rock, vaan televisioruudulla pyöri musiikkivideoita yhtyeiltä kuten Echo And The Bunnymen ja U2. Toisaalta kun katselin asiakkaita, ei erästä nuortaparia lukuun ottamatta löytynyt ihmisiä, joiden viihtyvyyttä olisi voinut häiritä esimerkiksi Behemothin örinällä, vaikka yhtye sattuu olemaan tunnetuimpia puolalaisbändejä ja kotoisin Gdanskista. 

Moni tuttuni on Hard Rock Cafeen päästyään aivan onnesta soikeana ja kantaa Suomeen kassikaupalla mukeja ja jääkaappimagneetteja. Itse olen tasan kerran tehnyt vähän vastaavia ostoksia ja se tapahtui vuonna 2009 Kööpenhaminan Hard Rock Cafessa, josta mukaan lähti t-paita. 
Puolassa ja Gdanskissa on valtava isoja kirkkoja. Erään sellaisen ovesta astelimme sisään. Katumeteli loppui kuin seinään ja olisi voinut kuulla nuppineulan putoavan lattialle. Kyseessä oli vanhassa kaupungissa sijaitseva Pyhän Marian kirkko eli Bazylica Mariacka, Marian Basilika.

Valtavan kokoinen Pyhän Marian kirkko on rakennettu punatiilistä. Joidenkin lähteiden mukaan se olisi jopa Euroopan suurin tiilikirkko. Torni kohoaa 80 metrin korkeuteen. Sinne olisi ollut mahdollista kavuta, mutta koska en ollut kiipeämiskunnossa, jäi sekin lysti väliin. 

En ollut aikoihin käynyt noin isossa tai lähellekään samaa kokoluokkaa olevassa kirkossa. Patsaiden, alttarien ja jopa lattialaattojen tutkimiseen olisi saanut kulumaan vaikka koko päivän. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti