keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Viron saarireissu osa 8 - Hiidenmaan majakat

Mökkimme sijaitsi Hiidenmaan läntisimmän niemen lähellä, kivenheiton päässä Ristnan majakasta. Kirkkaanpunaiseksi maalattu majakka on rakennettu 1873-74. Korkeutta sillä on 30 metriä, merenpinnasta 37 metriä.

Hiidenmaalaiset Ristnan ja Tahkunan majakat tilattiin ja valmistettiin samanaikaisesti Eiffelin tehtaalla Ranskassa. On väitetty, että ne vaihdettiin vahingossa toisiinsa ja seisovat väärissä paikoissa kuin oli alkuperäinen suunnitelma.


Aamulla ensimmäinen etappimme oli Ristna. Majakan vieressä oli muutama vanha rakennus, jossa yhdessä oli pieni baari. Tarjolla oli muun muassa sämpylöitä, hampurilaisia, olutta ja limonadia. Hieman ehkä epäkaupallinen kuppilan paikka, mutta kai asiakkaita käy ainakin kesällä.

Edellisenä iltana kumotut maljat aiheuttivat sen, etten siinä jaksanut helteessä edes yrittää kivuta ylös majakkaan. Jälkeenpäin asia on hiukan harmittanut, koska heti majakalta lähdettyämme löysimme upeita rantoja aivan lähistöltä. Ne olisivat varmaan näyttäneet hienoilta ylhäältäkin käsin.

Köröttelimme majakalta lähdettyämme todella huonokuntoista metsätietä pitkin kilometrin verran, jonka jälkeen eteen levittäytyi upea ranta.

Jonkinlainen, ilmeisesti luvaton, campingalue oli metsän reunassa. Pari matkaliluautoa- ja vaunua näyttivät siltä, että lepoa on pidetty jo pitkä tovi. Eipä ihme jos tällaisessa miljöössä viihtyy kauemminkin. Maisemat olivat todella komeat.


Olimme hädin tuskin selvinneet verkkokalvoille ilmestyneestä mannasta, kun edessä oli toinen huikea näkymä. Vaatimattomassa puisessa kyltissä tienposkessa luki "Surf paradiis". Kuoppaista pikkutietä sai ajella metsän siimeksessä jonkun matkaa. Perillä silmien eteen levittäytyi alue, jollaista ei luulisi löytävän Hiidenmaalta.

Surf paradiis vaikutti olevan nuorison suosima bile- ja surffausranta. Kaljaa ja muuta ilolientä näytti olevan myynnissä. Ja jo keskellä kirkasta aamupäivää joidenkin käsissäkin. Teknojumputus soi isoista kaiuttimista. Hiekkaranta oli pitkä ja yyterimäinen.
Köpun majakka sijaitsee Hiidenmaan länsipuolella lähellä Ristnaa. Se on Viron ja Itämeren vanhin majakka. Väitetään myös, että se olisi maailman toiseksi tai kolmenneksi vanhin majakka, jossa on palanut merkkivalo alusta asti. Rakennus on tehty 1500-luvulla.

Köpun majakka rakennettiin Hiidenmaan korkeimpaan paikkaan, 67 metrin korkeudella merenpinnasta olevalla mäelle. Korkeus maasta on 36 metriä. Majakan valo on 102 meren korkeudella merenpinnasta. Itämereltä ei löydy sitä korkeammalla olevia majankanvaloja.


Majakkaan kapuaminen jäi tälläkin kertaa väliin. Muistan yrittäneeni sinne vuoden 2005 reissulla, mutta tein silloin täyskäännöksen jo alkumetreillä. Käytävä on tajuttoman ahdas ja askelmat todella korkeita. Onnea vaan matkaan ken majakan ovesta käy.

Köpun matkamuistomyymälästä tarttui mukaan majakkaa esittävä seinätaulu ja Hiidenmaa-t-paita. Majakan kuppila on täysimittainen ravintola, josta saa muutakin kuin jäätelöä tai kahvia.Tahkunan majakka löytyy Hiidenmaan pohjoiskärjestä. Valurautaisen majakan rakennustyöt aloitettiin 1873. Rakennus on Viron rannikon korkein torni; 39,6 metriä maanpinnasta ja 42,7 metriä merenpinnasta.

Majakan viereiseltä rannalta löytyy jatulintarha ja syyskuussa 1994 uponneen Estonian muistomerkki.

Majakan katolla oleva kupoli uusittiin vuonna 2002. Matkamuistomyymälän kaveri innostui näyttämään meille valokuvia tuosta tapahtumasta. "Pekkaniska, Pekkaniska", hän hoki innoissaan ja osoitti kuvissa näkyvää suomalaisfirman nosturia.

Vanha kupoli kyyhöttää nykyään majakan takana muistona menneistä ajoista.Mikäli Hiidenmaalla liikkuu omalla autolla, kannattaa kiertää saaren majakat läpi. Ainakaan maisemat eivät lopu kesken ja matkalla näkee kaikenlaista muutakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti