lauantai 25. heinäkuuta 2020

Päiväretki Gullkronaan

Gullkrona on 45 hehtaarin kokoinen saari Saaristomerellä Nauvossa.

Saari tunnetiin perinteikkäänä vierasvenesatamana, kunnes sen pitäjät tulivat siihen ikään, etteivät hommat enää sujuneet kuten nuorempana. Satama olikin kiinni kymmenkunta vuotta. Se avattiin ehostettuna vuoden 2019 kesällä miljonääri Ilkka Herlinin toimesta.

Heti avajaistensa jälkeen Gullkrona saavutti valtavan suosion. Siellä vieraili yli tuhat venettä viime vuonna.

Minun piti matkata Gullkronaan jo viime kesänä Turusta Aurajoesta lähtevällä MS Norrskär-aluksella, mutta homma toteutui vasta tämän viikon keskiviikkona.

Laiva oli aivan täynnä. Aamulla oli viileää ja pikku sadekuurokin iski juuri kun paattia lastattiin, joten kaikki tunkivat sisätiloihin. Koronarajoista ei ollut tietoakaan ja eräskin vanhempi rouva yski reteästi kuin olisi kotisohvallaan istunut.

MS Norrskär seilaa kesäaikana Gullkronaan kaksi kertaa viikossa. Matkalla poiketaan Seilin saaren laiturissa, josta matka jatkuu tunnin verran Gullkronaan.

Seilin jälkeen kansipoika kutsui syömään lohikeittoa, enkä ainakaan minä lainkaan vastustellut. Oli todella maukasta saaristolaislimpun kera.

Suurin osa matkustajista jäi pois Seilissä. Gullkronaan jatkoi vain viitisentoista ihmistä, joista valtaosa paineli samantien luontopolulle. Rantaravintolaan jäi jokunen.Luontopolulla oli valittavana kaksi reittiä. Kiersimme ne molemmat. Upeat kalliorannat suorastaan hivelivät silmiä. Peikkoluolakin löytyi matkan varrelta.Keskiviikkona oli tuulinen päivä, mutta laivan kannella tarkeni joten kuten. Hauska matkaseura palatessa sai unohtamaan keikkuvan paatin ja Turussakin oltiin tuota pikaa, vaikka matka melkein kolme tuntia kestikin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti