keskiviikko 10. huhtikuuta 2019

Budapestissa osa 6 - Sankarien aukio

Sankarien aukio (unkariksi Hösök tere) on Unkarin kansallisten juhlien järjestämispaikka ja tunnettu nähtävyys Budapestissa.

Aukiolla järjestetään kansallisten juhlapäivien lisäksi tilaisuuksia valtiovierailujen aikana. Merkittävien henkilöiden muistotilaisuudet pidetään myös siellä. Esimerkiksi Unkarin kansannousun aikaisen pääministerin Imre Nagyn uudelleenhautaus järjestettiin Sankarien aukiolla.
Aluetta hallitsee Millennium-muistomerkki. Se on pystytetty unkarilaisten maahantulon tuhatvuotisjuhlien kunniaksi vuonna 1896. Siinä on puoliympyrän muotoinen pylväsrivistö, johon on pystytetty neljätoista Unkarin kuninkaita ja kansallisia johtajia kuvaavaa pronssipatsasta. Niiden edessä on 36 metriä korkea keskuspylväs, jossa on arkkienkeli Gabrielin kuva. Siinä hän johdattaa unkarilaiset maahansa.

Aukion laidoilla ovat toisaan vastapäätä uusklassiseen tyylin rakennetut Kuvataiteiden museo ja Taidehalli. Aukion takana on Kaupunginpuisto.

Vaikka lokakuisella Budapestin matkalla ei pahemmin nähtävyyksiä ehtinytkään katsella, oli Sankarien aukio sentään pakollinen käyntikohde. Muistin sen paljon isommaksi kuin elokuun 2011 reissulla näkemäni, mutta niin vaan aika oli kullannut muistot. Eihän se mikään erityisen valtava ollutkaan, mutta monen hehtaarin kokoinen kumminkin.
Turkulainen Matka-Matti Vikström kertoi joskus, että oli aikoinaan Unkarin kommunismiaikana nähnyt Sankarien aukiolla suuren sotilasparaatin. Pyssyjen lisäksi sojossa olivat tankkien ja tykkien piiput. Moisia juhlia tuskin enää järjestetään. Eikä toivottavasti jatkossakaan.
1 kommentti:

  1. Juu, vuonna 1983 oli paraatit Sankarien aukiolla vähän eri tyyppisiä. Neukkuejen alaista sotilasmeininkiä...
    T.Matti "Viki" Vikström

    VastaaPoista