lauantai 8. joulukuuta 2018

Naantalin Patterinmäellä

Suomi täytti kaksi päivää sitten 101 vuotta. Sen kunniaksi sattui sateen keskellä olemaan viikon ainoa kaunis päiväkin.

Lähdin jo ennen aamukymmentä ajelulle turkulaisen historian harrastajan Harri Nato Leinon kanssa. Tarkoituksena oli käydä Naantalin sataman vieressä Patterinmäellä.

Patterinmäki on saanut nimensä siellä sijainneista ilmatorjuntatykkien alustoista ja betonibunkkereista. Kallion alapuolella, Naantalinsalmessa entisen sahan laiturissa oli jatkosodan aikana Suomen armeijan sukellusvenetukikohta.

Suurimmalle osalle naantalilaisia ja lähiseudun asukkaita Patterinmäki lienee vieras. Netistä infoa etsiessäni ei nimeen montaa kertaa törmännyt ja alue tunnetaankin varmaan yleisesti paremmin jollain toisella nimellä. Tutuistani ainoastaan Leino on paikasta kertonut.
Sodanaikaiset betonirakennelmat ovat kumma kyllä säästyneet pahimmilta tuhotöiltä. Esimerkiksi Turussa vastaavat paikat on sutattu graffiteilla jo ajat sitten. Kaljatölkkejä ja roskaa oli toki ympäriinsä ja kaiken huippuna poltettu hetekka. Vaikka paikka syrjäinen onkin, merkilliset kotaviritelmät sun muut pistivät silmään.

Kumma, ettei mäelle ole ruvettu rakentamaan taloja. Luulisi tuollaisen maan olevan arvossaan. Lähistöllä on uusia kerrostaloja aivan Kuparivuoren leirintäalueen kupeessa.
Mäen alapuolella satamassa oli Finnlinesin laiva, jota parhaillaan lastattiin. Auringonnousu oli komea ja mielellään sitä katselikin joulukuun harmauden keskellä.

1 kommentti: