maanantai 15. toukokuuta 2017

Vaisakon kukkaloistoa

Vaisakon luonnonsuojelualue sijaitsee Salon Halikossa Varsinais-Suomessa. Se valikoitui sunnuntaiajelukohteeksi vähän sattumalta, sillä alkuperäinen ajatus oli lähteä Teijon kansallispuistoon joko Sahajärven- tai Matildajärven kierrokselle. Onneksi käänsin auton rattia Vaisakon suuntaan.

Vaisakon 63 hehtaarin laajuinen luonnonsuojelualue on perustettu 1985. Natura 2000-alue siitä tuli vuonna 1998.
Kävin Vaisakossa ensimmäisen kerran viime vuoden toukokuun lopulla. Tuolloin oli jo täysi kesä - saniaiset hinkkasivat koipia pitkospuilla taiteillessa ja kiukkuiset hyttyset hyökkäsivät joukoittain päälle.

Vaisakon lehtojen kerrotaan olevan maamme edustavampia. Keväinen kukkaloisto valko-, sini - ja keltavuokkoineen sekä mukulaleinikkeineen oli kuin suoraan satukirjasta tai Taru sormusten herra -tyyppisestä elokuvasta. Eipä ihme, että pienehkö parkkipaikka oli aivan täynnä autoja. Äitienpäiväjuhlallisuuksien sijasta moni oli suunnannut metsään katsomaan luonnon kauneutta.

Ruuhkaisesta parkkipaikasta huolimatta luontopolulla oli melko rauhallista tallustella. Tilaa vastaantulijoille annettiin puolin jos toisin tarpeen vaatiessa. Nuorehko perheenpää tosin päätti avautua kuvaamisestani, jonka tarkoituksena oli näyttää yleiskuvassa ihmisiä pitkospuilla. "Otit sitten meistä kuvan! Meinaatko julkaista Facebookissa?". "En", vastasin, eikä herra enää tivannut asiaa, vaikka odotinkin jonkinlaista lisämussutusta.


Noin kahden tunnin ja vajaan neljän kilometrin lenkki lehtometsässä oli melkoinen kokemus - etenkin kun se tuli niin sanotusti täysin "puun takaa". Eipä voinut tietää, että Vaisakossa odottaisi loppumattomalta tuntuva kukkaloisto.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti