keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Satakunnassa osa 1 - Ruukinkoski ja Eenokki

Lauantaina maaliskuun 4. päivä suuntasin ajelulle kohti Satakuntaa punaisen Toyota Yariksen kyydissä, jota varmoin ottein ohjasti työkaverini Sunttu Sundell. Mukana matkassa oli myös entinen työkaverimme Timo Sepänmaa.

Päivän ohjelmistossa oli ensisijaisesti Honkilahti ja siellä sijaitseva Koskeljärvi, joita Sepänmaa ehdotti pääkohteiksi. Minulle Honkilahti oli nimeä lukuunottamatta tuntematonta seutua, joten näytin idealle oitis vihreää valoa. Omat Honkilahti -kokemukseni rajoittuvat erääseen naiseen, joka sattui olemaan kotoisin tuosta vuonna 1970 Euraan liitetystä entisestä kunnasta.

Honkilahtea ennen kurvasimme Kauttuan Ruukinkoskelle. Ilmeisesti Suntun mielessä välkkyivät samanlaiset kuohuvat koskivisiot kuin viime kesäkuussa, jolloin paikassa edellisen kerran poikkesimme. Tuolloinen visiitti tapahtui samalla reissulla kuin Lappi TL:n kuuluisien Sammallahden hautaröykkiöiden tutkailukin. Aiheista lisää kesäkuun 2016 blogiosiossa.

Maaliskuun alussa Ruukinkoskella ei passannut tallustella yhtä reippaasti kuin kesäkuumalla. Olisi nimittäin hyvin äkkiä saattanut löytää itsensä polskimassa ketarat pystyssä keskeltä koskea. Polut olivat vaarallisen liukkaita.

Komeaa maisemaa katsellessani päätin korkata matkaevääksi pakkaamani puolentoista litran pullon Hartwallin Novelle Plussaa. Se on vitamoitu aprikoosin ja jasmiinin makuinen juoma, jossa on lisätäytteenä sinkkiä. Toisena täytteenä pullossa oli Kochia, joka on 32 prosentin vahvuudellaan Tallinnasta tuotua vodkaa.

Kauttualta matka jatkui Rantatietä pitkin Säkylään. Reitti on maisemallisesti todella komea, mikäli malttaa olla polkematta kaasupedaalia ja katsella hiukan muuallekin kuin suoraan eteenpäin. Oikella puiden takana vilkkuva Pyhäjärvi on kaltaiselleni saariston kasvatille aika erilainen näky kuin merenranta.

Sunttu kurvasi auton parkkiin Eenokin hiekkatasanteelle. Jossain kohtaa aluetta on sijainnut vuonna 1994 tuhopoltettu legendaarinen Eenokki -tanssipaikka.

Itse en ehtinyt koskaan Eenokilla käymään, mutta kuulin siitä ennen vanhaan paljonkin juttuja. Paikassa esiintyivät aikansa suosituimmat orkesterit ja siellä on kuvattu vuonna 1981 ilmestynyttä Rokkidiggari -elokuvaa.

Tuhannen neliön kokoisesta rakennuksesta luulisi olevan jotain jälkiä olemassa. Edes kukaan paikalla olleista lukuisista ulkoilijoita ei tiennyt tanssilavan tarkkaa sijaintia. Eräs harjavaltalaisnainen muisteli, että oli "lillutellut varpaitaan rantavedessä aivan rakennuksen takana". Hänkään ei osannut kertoa sen tarkemmin missä.

Pyhäjärven jäällä oli paljon porukkaa. Ilmeisesti melkein jokainen oli kalastuspuuhissa. Potkulekkoja, pulkkia ja muita vempeleitä riitti.
1 kommentti:

  1. Toi kääpäkuva oli erityisen hieno!
    T.Matti "Viki" Vikström

    VastaaPoista