keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Muinaistulien yö Vepsän saaressa

Muinaistulia sytytetään Itämeren rannikolla symboloimaan Itämeren maiden yhtenäisyyttä. Elokuun lopussa roihuvat kokot kertovat ihmisten siteestä mereen ja niihin, jotka se on vienyt. Muinaistulien yön vieton ajankohdaksi on vakiintunut elokuun viimeinen lauantai.

Turkuun kuuluvassa Vepsän saaressa Airiston merialueella on todennäköisesti seudun suurimmat muinaistulikinkerit. Parina vuonna paikalla olleena voin suositella sitä kaikille luonnosta ja merestä tykkääville. Samalla tapahtuma on ikäänkuin kesäkauden päätös.

Lauantaina 31. elokuuta risteilimme MS Lilyllä Aurajoesta Vepsään kello 17 lähdöllä. Ilma oli aurinkoinen ja vielä hyvin kesäinen, kuten koko kulunut viikkokin.

Noin kymmenen hengen seurueemme asettui välittömästi Vepsään päästyään niin sanotulle kotakalliolle, josta on upeat näköalat merelle. Kaukana ohi lipuivat isot ruotsinlaivat, aivan vierestä meni lukuisia purje- ja moottoriveneitä. Tästä ei maisema paljon enää parane ainakaan Suomessa.

Vepsän nurmikentän laitaan aseteltu kokko roihahti tuleen yhdeksän paikkeilla. Näky oli varsin komea ja kuumotus tuntui kymmenien metrien päähän.

Suomen suurimmaksi mainostettu ilotulitus starttasi heikkarannalla yhdentoista pintaan. Pauketta ja rätinää riitti. Hieman kyllä epäilytti shown kokoluokitus, sillä mielestäni viime vuonna ilotulitus oli massiivisempi.

Lilyn puolenyön paluukuljetukseen oli valtava jono, eivätkä kaikki mahtuneet mukaan. Tiedä sitten tuliko laiva hakemaan porukat myöhemmin yöllä vai tilattiinko saareen pienempiä vesibusseja. Onneksi koko seurueemme mahtui mukaan. Olisi harmittanut odottaa pari tuntia Lilyä.

Jäi taas mukavat muistot Vepsän kesästä. Neljä kertaa ehdin käydä ja ensi vuonna varmasti uudestaan.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti