sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Syyskuun 11. päivä 2001

Missä olin 11. syyskuuta 2001? No, Turussa Hämeenkatu 14 C:ssä, Kristian "Jeppe" Kavanterän asunnossa. Mies itse lähti Turun yliopistolle espanjankielentunnille. Jäin olohuoneeseen odottamaan hänen paluutaan opintojen syövereistä. Katselin samalla televisioita.

"Ylimääräinen uutislähetys", hmmm... Kello 17:sta pari tuntia eteenpäin seurasin suorana lähetyksenä WTC-tornien tuhoutumista. Näin kaaoksen ja lentokoneen törmäyksen toiseen torniin. Ennen pitkää Kavanteräkin saapui kämpilleen ja totesi televisiolehetyksen nähtyään, että "kolmas maailmansota on syttynyt!". Eipä sentään, mutta aikamoinen kohu ja seuraamukset tapahtumasta nousi.

Lentoturvallisuuteen on tapahtuman jälkeen kiinnitetty huomiota todella paljon. Mielestäni suurin osa turvatoimista on silkkaa turhuutta, koska talteen otettaan hiuslakat, hammastahnat ja muut "nestemäiset tarvikkeet". Koneeseen saa  kuitenkin viedä viinaa ja muita nesteitä, mitä sitten ostatkin turvatarkastuksen jälkeen taxfree -myymälöistä. Kai niistäkin joku pystyy pommin väsäämään, jos niin haluaisi. Välttämättä turvallisuutta ei lisää sellainenkaan, että ainakin espanjalaisen Iberworldin lomalennoilla Turusta Kanarian saarille, voi koneessa ostaa litran Smirnoff -vodkapulloja rajattomasti ja kumota niitä kurkkuunsa kaikessa rauhassa.

Tänään WTC-tapahtumia muistellaan ja kauhistellaan oikein urakalla, kun terroriteosta on kulunut tasan kymmenen vuotta. Kannoin korteni kekoon tämän tarinan muodossa.

2 kommenttia:

  1. Istuin iltapäivää Taideakatemian tietsikkaluokassa, kun yksi tuottajaopiskelija hihkaisi löytäneensä netistä striimiä, missä lentokone on törmännyt pilvenpiirtäjään. Ihmettelimme, miten kukaan voi olla niin surkea lentäjä, että eksyy kirkkaalla ilmalla Manhattanille.
    Jossain välissä toinenkin kone törmäsi pilvenpiirtäjään. Näinköhän tuo oli pelkkää sattumaa. Klo 18 aikaan mulla olisi ollut uuden bändin perustava tilaisuus Cosmicissa. Alakerrassa näytettiin suorana WTC-tornien romahtamista ja Pentagoniinkin oli törmätty. Ei maistunut kalja kolmannen maailmansodan syttymispäivänä ja jäi bändikin siinä tohinassa perustamatta.

    VastaaPoista
  2. Kiitos yhteisistä muisteloista blogistille! Kolmas maailmansota jäi sitten onneksi syttymättä, mutta aikamoinen hässäkkä saatiin aikaiseksi Lähi-itään, ja monenlaisia seurannaisvaikutuksia on sittemmin saatu nähdä ympäri maailmaa - mikrotasolla esim. Kimmon mainitsemien turvatarkastusten tiukkenemisen muodossa.

    Tässä yhteydessä voi taas kerran ihmetellä myös sitä, miten nopeasti 10 vuoden pätkä elämästä on kulunut. Tempus fugit...

    VastaaPoista