tiistai 27. syyskuuta 2011

Päivän levy - HammerFall: Crimson Thunder


"Crimson Thunder is the fourth studio release by Swedish metal band HammerFall. It was the first album the band worked with producer Charlie Bauerfeind on.

The cover art is made by Samwise who is best known for his Warcraft concept arts.

Crimson Thunder is the only HammerFall album without a song in the track listing that includes the word "Hammer"." (Wikipedia)

HammerFall on ollut yksi suokkibändeistäni vuodesta 1998 lähtien. Vuotta aiemmin bedyyttilevynsä Glory To The Brave julkaissut göteborgilaisorkesteri pomppasi kertaheitolla kuuluisuuteen tehokkaan 80-lukuisen heavy metal -kierrätyksensä kanssa. Yhtyeen esikuvat loistivat selvästi läpi. Bändit kuten Helloween, Accept, Manowar. Saxon, Iron Maiden ja etenkin Judas Priest oli kuunneltu hyvin tarkkaan.


Blogikirjoittaja ja HammerFallin laulaja Joacim Cans Sweden Rockissa 2008.

Sairaalloisen laihan ja kukkakeppimäisen kitaristi Oscar Dronjakin sivuprojektina alkaneen HammerFallin suosio kasvoi nopeasti mittasuhteisiin, joita sen jäsenet tuskin uskalsivat odottaa villeimmissäkään toiveunissaan. Suomalaisen Stratovariuksen silloinen pomo Timo Tolkki tokaisikin aikoinaan, että "HammerFall on saanut kaiken liian helpolla". Varmaan näin olikin Tolkin toimiin verrattuna, mutta taisipa osuutta olla myös HammerFallin hyvillä kappaleilla ja oikealla ajoituksella.

HammerFallin neljäs albumi Crimson Thunder (2002) on tänään soinut levysoittimessani. Kahteen ensimmäiseen HF-levyyn verrattuna se ei ole kovin kaksinen. Esikoislevy Glory To The Brave ja 1998 ilmestynyt Legacy Of Kings ovat äärimmäisen hienoja levyjä molemmat. Kolmas levytys Renegade ei sekään yllä samalle tasolle. Valitettavasti bändi ei tähänkään päivään mennessä ole pystynyt parempaan, vaikka jokaisella kiekolla onkin monia mahtavia biisejä.

Crimson Thunderin paras raita on levyn avaava Riders Of The Storm. Se on täydellinen genrensä edustaja. Siitä ei puutu mitään, eikä siinä ole mitään liikaa.


Toiseksi parhammaksi kappaleeksi kohoaa levyn päättävä Hero's Return. Se on lähes yhtä vastustamaton ralli kuin Riders Of The Strom.


Kolmannelle sijalle nostan levyn nimikappaleen. Crimson Thunder on myös komea riffi- ja hoilauslaulu.


Siinä levy pääkohdat. Loputkaan kappaleet eivät ole mitään turhaa täytettä, mutteivat myöskään herätä suuria tunteita.

Crimson Thunderin tunnetuin biisi lienee silti kakkosraita Hearts Of Fire. Ei ehkä musiikillisen antinsa takia, vaan siksi, että kovina urheilumiehinä tunnetut HammerFallin jäsenet yhdistivät voimansa kotimaansa naisten curlingin olympiajoukkoeen kanssa. Tuloksena oli musiikkivideo.

Kovinkaan hevibändi ei nykyään  enää ole kuin seipään niellyt. Ajat ovat muuttuneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti