perjantai 26. elokuuta 2022

Lummelammella 25. elokuuta

Kolmisen viikkoa ehti vierähtää kun viimeksi kävin Turun Yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa Ruissalossa. Silloin syy moiseen oli suurta mediahuomiotakin saaneet liejukanat, jotka pesivät ensi kertaa täällä. 

Turun Sanomien luonto-ohjelman Luonto Plussan asiantuntijan Ari Karhilahden mukaan kyseessä on kaksi eri poikuetta. Hän arvioi sen tipujen koon perusteella. Yleensä munat kuoriutuvat samana päivänä, mutta lammella vipelsi osin muita sirompia yksilöitä.

Torstaina 25. elokuuta liejukananpojat olivat kasvaneet valtavasti. Mustaa pölyhuiskaa muistuttavat pienokaiset olivat jo saaneet emolintujen muotoja. 

Zoomailin lähinnä vihreitä ruokasammakkoja, joita oli näköpiirissä kymmenkunta. Alkukesällähän koko lampi oli täynnä kovaäänisiä kurnuttajia. 
Rantakäärmeitä uiskenteli lumpeiden seassa. Sain muutaman erinomaisen kuvan, mutta jostain mystisestä syystä ne katosivat muistikortilta selatessani koneella kuvia. Vitutuksen määrä ei sentään ollut ultimaattinen, mutta harmitti kuitenkin. 

Lammen reunalla tapasin erään harrastajakuvaajan, joka oli ollut jo tovin vaanimassa käärmeitä ja sammakoita. Kuulemma sudenkorentoja ja perhosiakin tarttuu muistikortille juuri näin elokuussa. 

Juttelin hänen kanssaan ensimmäisen kerran kesäkuussa, jolloin kuvasimme haahkaemoa ja poikasia Ruissalon Kolkannokassa. Nainen kertoi kauhistelleensa kyrpärivistöä, jollaisen hän bongasi kävellessään läheisen nakurannan ohi. Oli kuulemma autuaan tietämätön moisesta paikasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti