torstai 30. kesäkuuta 2022

Vepsän lintuja 14. kesäkuuta

Ehdin kesäkuun puolella käydä useamman kerran Vepsän saarella, joka on yksi Turun kaupungin kolmesta ulkoilusaaresta. 

Airiston merialueella sijaitseva Vepsä on 17 hehtaarin saari, josta löytyy monenlaista aktiviteettia varsinkin mikäli sattuu olemaan luonnosta kiinnostunut. Minun tapauksessani se on valokuvausta. 

Tutustuin Vepsässä reilut kymmenen vuotta sitten Tikkasen Jariin. Hän on kertonut ihastuneensa saareen välittömästi käytyään siellä ensimmäisen kerran vuonna 2004. Minulle kävi samoin kahta vuotta myöhemmin. 

Tiistaina 14. kesäkuuta sattui olemaan komea kesäpäivä, vaikka yhdessä vaiheessa ripottelikin viitisentoista minuuttia hiljaisesti vettä.

Saaren kaakkoisrannalle melko liki kesäteatteria harvemmin osuu, jollei ole sinne varta vasten menossa. Tikkasen kanssa olimme, koska seurasimme turkulaista Hirvosen pariskuntaa heidän entiselle leiripaikalleen.

Hirvoset ovat viettäneet Vepsässä kesiään vuodesta 1972. Sen täytyy olla ennätys sarallaan. Pari kesää sitten he päättivät luopua telttailusta ja majoituksena on nyt saaren mökit. 

Siinä jutellessamme huomasin liikettä rantakalliolla. Kolme kalalokin poikasta tepasteli muina miehinä ja kuikuili merelle. Meistä ne eivät välittäneet tuon taivaallista. Sain lokinpoikasista hyvän kuvasarjan. Yhden foton lähetin Turun Sanomiin ja kaupunkilehti Aamusetiin, jossa se on kuulemma eilen julkaistu Täysosuma-palstalla. Ikävä kyllä taloyhtiöömme ei lehteä jaeta, mutta mielelläni sitä aina luen kun käsiini saan. 

Samoilta saaren reunamilta löytyi myös haahkan pesä. Melko myöhään hautonut haahkanaaras ei juuri erottunut kalliolle tehdyn pesänsä siimeksestä. Tarkemmin zoomaillessa huomasin, että pesässä oli kuoriutunut poikanenkin. 

Saman viikon lopulla käväisin katsomassa pesää. Jäljellä oli vain kasa untuvia, jotka ovat ovat perinteisesti olleet haluttuja takkien ja täkkien täytteitä. 

Valkoposkihanhi on tuttu näky Vepsässä. Tänä kesänä niitä ei ole pahemmin saarelle pesiytynyt. Takavuosina lintuja oli satoja, hyvä jos nyt satakunta. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti