keskiviikko 22. toukokuuta 2019

Linnakeristeilyllä osa 1 - Yleistä

Osallistuin 10.-12. toukokuuta Linnakeristeilylle. Kyseessä oli M/S Isosaari-laivalla tehty pilottimatka entisiin linnakesaariin. Se eteni reittiä Turku - Örö - Jussarö - Helsinki.

Örö oli minulle tuttu saari jo kolmelta käyntikerralta, mutta Jussarö vielä käymättä. Se oli ollut suunnitteilla varmaan viitisen vuotta.

Sain keväällä vihiä reissusta muistaakseni Turun Sanomien artikkelista. Siinä kerrottiin ympäripyöreästi mitä tuleman pitää. Hintoja tai muuta ei mainittu.

Matkanjärjestäjä, helsinkiläinen Suomen Saaristoristeilyt, ei ollut ehtinyt edes tehdä vielä tarkempia infoja kun jo innokkaimmat ottivat yhteyttä. Olin ilmeisesti ensimmäisten joukossa, koska sähköpostiviestittelyn tuloksena sain viimeisen vapaana olleen hytin.

Ilmoitetut kaksi risteilyä, tämä ja sama matka käänteisessä järjestyksessä, menivät kuin kuumille kiville. Jonoonkin jäi viisi sataa innokasta. Maaliskuun 11. päivä heitä oli vasta "vain" sata, kuten Ilta-Sanomien linkissä kerrotaan https://www.is.fi/turun-seutu/art-2000006031569.html




Matkan hinta koostui laivalla yöpymisistä ja ruokailuista sekä opastuksista kohteissa. Minun ja työkaverini Rouhiaisen lompakkoa tämä verotti reilulla kahdella sadalla eurolla per ukko. Eräs tuttuni piti sitä kalliina, mutta saman hinnan saa menemään helposti vaikkapa Aurajoen ravintolalaivoilla parissa illassa. Eikä siinä tapauksessa näe linnakesaaria kuin korkeintaan kännykkänsä näytöltä.

M/S Isosaari tunnettiin ennen Aspö-nimisenä. Paatti seilasi vielä muutama vuosi sitten Turusta Utööseen. Olin kesällä 2010 kyydissä ja hytti sattui olemaan samaisessa pohjakerroksessa kuten tälläkin reissulla.

En tiedä tarkkaan mitä muutoksia laivaan on tällä välin tehty, mutta vain hyttikerros vaikutti tutulta. Baari ei puolestaan kilistänyt kelloja ollenkaan, mikä sai tällaisen hyvämuistisen miehen ihmettelemään kovasti näkemäänsä.



Risteilyn henkilökunta koostui viidestä miehistön jäsenestä. Matkanjohtaja Tomi Ståhlberg esitteli heidät heti alussa. Hänen lisäkseen matkalla tutuikseni tulivat yleismies Roni ja baarimikko Sami.

Ståhlbergillä oli sana hallussa sekä laivalla että opastaessaan sakkia kohdesaarissa. Hän on taustaltaan historioitsija ja se varmasti auttaa kummasti tässä hommassa.


Risteilyväki oli aikalailla erilaista kuin kuvittelin. Näin mielessäni risupartaiset, Osmo Soininvaaran tai Hannu Hautalan kaltaiset lintumiehet kiikarit tanassa ja kumisaappaat jalassa kannella. Yllätys olikin melkoinen, kun laivan kuppilassa viereisessä pöydässä nautittiin pikkutakit päällä punaviiniä, eikä suinkaan muisteltu kovaan ääneen Koijärven neljäkymmenen vuoden takaisia tapahtumia.


Laivabaari oli kattaukseltaan erinomainen. Ennakkoinfossa mainitut "omat eväät" olivat kumminkin paikallaan, vaikka niitä sai nauttia ainoastaan paatin keski- ja hyttikerroksissa.

Ruokapuolella eväät sen sijaan olivat turhia. Hintaan sisältynyttä naposteltavaa riitti varmaasti tarpeeksi suursyömäreillekin. Aika antautumuksella lautaset näyttivätkin tyhjenevän sen verran mitä vieraisiin pöytiin vilkuilin. Kattaukseen kuului aamupalan lisäksi liha-, kala- ja kanaruokia sekä lohikeittoa.

M/S Isosaari lähti perjantaina 10. toukokuuta Aurajoesta puoli kuuden paikkeilla. Suuntana oli Örön linnakesaari, jonne arvioitu saapumisaika oli kello 23. Siitä lisää seuraavassa blogijutussa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti