maanantai 23. heinäkuuta 2018

Högsåran kyläraitilla

Kuluvan kesän toistaiksi paras maakunta-ajelu suuntautui Kemiönsaaren kunnan Högsåraan.

Hiittisten saaristossa sijaitseva saari oli aiemmin tunnettu luotsiasemana, jonka perinnettä siellä jatkaa Merenkulkulaitoksen väyläasema. Kylän talot ja tilat ovat enimmäkseen vanhoja 1700-luvun luotsitiloja ja asukkaita on viitisenkymmentä.
Aiempi kokemukseni Högsårasta rajoittuu muutama vuosi sitten tehtyyn Bengtskärin majakkareissuun, jolloin Turun Aurajoesta lähenyt MS Lily -laiva seilasi mennessä Högsåran ohi. Muistan katselleeni saaren komeita punaisia rantavajoja.

Vajaat kaksi vuotta sitten olin menossa Taalintehtaan keskiaikamarkkinoille. Menomatkalla oli ajatuksena piipahtaa Högsårassa. Mutta lossi ei kulkenut silloin kuin kahden tunnin välein, joten visiitti jäi odottamaan hamaan tulevaisuuteen. Aiheesta tarkemmin linkissä http://kaislatuuli.blogspot.com/2016/09/keskiaikaiset-saaristolaismarkkinat.html

Tällä kertaa tutkailin lossiaikatauluja etukäteen. Tähtäsin kello 12 lähtöön ja auto sai jäädä lossirantaan. Olin meinaan lukenut, ettei kaaralla ole mitään käyttöä noin pienessä paikassa. Apostolin kyydillä pärjäisi hyvin.


En huomannut etsiä Högsårasta sen kummempaa ennakkoinfoa, joten tuli kyläraittia tallattua summittaisesti. Alue osoittautui laajemmaksi kuin kuvittelin. Paahtavassa helteessä kävely rupesi jossain kohtaa jo vähän arveluttamaan, mutta eipä tuonne eksyäkään voinut.

Huomionarvoista oli saarella kohtaamani väkimäärä. Sakkia tuli vastaan niin autoilla, juosten kuin polkupyörälläkin. Lossikin ajeli tuona päivänä nonstoppina, kun muuten se noudattaa aikatauluja.
Aikani käveltyäni päädyin lossilaituria vastapäätä olevaan venesatamaan ja sen rantaravintolaan. Rumpan Bar olikin mielenkiintoinen kompleksi, jossa olisi voinut istuskella tuopin äärellä vaikka loppupäivän. Ehkä vielä joskus.Högsåran kirkkoa ja hautausmaata etsiessä meinasi tulla tenkkapoo. Kukaan ei tuntunut tietävän sellaisesta halaistua sanaa. Bar Rumpanista napattu karttalehtinen puolestaan kertoi, että hautausmaa on olemassa.

Hautuumaa löytyi lopulta yllättävän kaukaa asutuksesta. Luulin, että se olisi tehty keskeisemmälle paikalle.

Kivenheiton päässä saapasmäestä oli massiivisen kokoisia tuulivoimalapropelleja, mutta niiden mahdollinen lähempää tutkimen jääköön toiseen kertaan.
Koska maailma on pieni, samalle paluulossille ajoi pakettiautonsa tuttu hahmo. Ammattimuusikko Markku Mäikkä Tuomi asuu nykyään Högsårassa mielitiettynsä kanssa. Myöhemmin törmäsin häneen vielä Taalintehtaallakin, josta loput kuvatkin ovat.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti