tiistai 1. joulukuuta 2015

Karevan kierto Maskun Rivieran maisemissa

Maskussa ja Ruskolla kiemurteleva Karevan kierto kuuluu Kuhankuonon retkeilyreitistöön.

Vaikka Kuhankuono -nimen yhdistää helposti seitsemän kunnan rajakiveen sekä Yläneen ja Nousiaisten metsien pitkospuupolkuihin, ulottuvat sen lonkerot Maskun Rivieralle asti.


Riviera oli lähtöpaikkana viime sunnuntaina, jolloin kävimme talsimassa Karevan kierron Jaska Vartijan ja Sunttu Sundellin kanssa. Vinkin reitistä sain viime toukokuussa ilmestyneestä mainiosta Turun seudun luontoretkiopas -kirjasta. Turun Sanomien Luonto Plus -ohjelmaan perustuvaa opusta suosittelen kaikille luonnosta ja retkeilystä kiinnostuneille.

Maskun Riviera on Maskun kunnan kaakkoisosassa sijaitseva hiekkakuoppa-alue. Kuopat syntyivät viime vuosisadalla, kun alueelta nostettiin valtavat määrät hiekkaa eri rakennusprojekteja varten. Rivieran hiekalla oli tärkeä merkitys sotienjälkeiselle rakentamiselle lähialueen kunnissa sekä Turussa, Raisiossa ja Naantalissa.

Vähitellen montut täyttyivät vedellä ja Riviera on nykyään suosittu vapaa-ajanviettopaikka, jossa voi vaikka pulahtaa uiskentelemaan.

Riviera -nimi on alunperin rahvaan suussa kehitetty nimi, joka on sittemmin virallistunut esimerkiksi karttoihin. Uimapaikkojen ohella alueella on vuonna 2010 valmistunut frisbeegolfrata, joka menee osin samoissa maisemissa kuin Karevan kierto.
Sunnuntaisen kierroksemme mittaa en tiedä. Kiertelimme Karevansuon eli Karevanrahkan ja Rivieran maisemissa. Karkea arvio lenkkipituudeksi on kolmisen kilometriä.

Lähtö tapahtui Valtatie 8:n (Raumantie) varrelta Rivieran kohdalta. Kioskirakennuksen ja ensimmäisen ison kuopan takaa voi lähteä joko oikealle tai vasemmalle. Valitsimme suunnaksemme oikean.

Varsinaista metsätaivalta ei matkalla pahemmin ollut. Karevansuokin livahti ohi turhan nopeasti. Näköalatornia jäin kaipaamaan, sillä nyt suomaisema oli yhtä ja samaa koko matkan.


Karevansuo on tyypiltään lounaissuomalainen keidassuo. Se kuuluu soidensuojeluohjelmaan valtakunnallisesti merkittävänä kohteena ja Metsähallituksen omistuksessa olevana luonnonsuojelualueena se on suojeltu lähes kokonaan.

Karevansuon reunametsät ovat liito-oravan pesimäeluetta ja paikoin alueella on tiheä pesimälinnusto. Suon hämähäkki-, kasvillisuus- ja perhoslajisto ovat monipuolisia ja edustavia.

Siksi olikin hämmästytävää, että vaikka Karevansuo tuntui visuaalisesti täydeltä korvelta, kuului kasitien autohurina hyvin sinne.Karevan kiertomme varsinainen luonto-osuus jäi mielestäni vähän niukaksi, sillä metsän siimeksestä tulimme nopeasti takaisin hiekkakuoppa-alueelle. Siellä kulkee ilmeisesti hiihtolatupohjana käytettävä leveä hiekkapolku, jota pitkin kävellessä ei olo enää tuntunut niin erähenkiseltä. Mutta maisemat olivat hienot kautta linjan.En ole aikaisemmin ollut Rivieran näillä kohdin, joten taas joutui toteamaan vanhan fraasin. Se kuuluu jotenkin, että "kumpa olisin tiennyt näin lähellä olevan tällaista, olisin käynyt täällä jo ajat sitten". Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Sunnutainen hiekkakuoppakiertely tuskin jää viimeiseksi kerraksi.5 kommenttia:

 1. Komea ilma oli tuolloin. Täytyy kyllä muistaa hommata tuo Turun seudun luontoretkiopas, lienee kiinnostava kirja.

  VastaaPoista
 2. Aikas tyyni keli näytti olleen!
  T.Matti "Viki" Vikström

  VastaaPoista
 3. Kyllä. Iltapäivällä sitten jo satoikin.

  VastaaPoista
 4. Moi! Tuonne on kuulemma ensivuonna tulossa uudet pitkokset ja penkkejä tai ainakin penkki, mikäli tulee pakkasta ja lunta, jolloin saavat ne kelkalla ajettua :)
  Kävin lokakuussa, oli hiljasta ja joutsenet lensivät yli kailottaen. Upea paikka ja tosiaankin näin lähellä :) Ps. Suota ylittämään pääsee kahta eri reittiä. Pss. Turun seudun luontoretkiopas on hyvä ostos :)
  -a-

  VastaaPoista
 5. Unohdin mainta, kivoja kuvia sait Karevalta!
  -a-

  VastaaPoista