keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Berliinin reissu osa 8 - Madame Tussaudsin vahakabinetti

Berliinin matkan ehkäpä epätodennäköisin käyntikohde oli Madame Tussaudsin vahakabinetti. Ei siksi, etteikö moinen taide olisi arvostettavaa, mutta enpä uskonut sinne päätyväni. Näin kumminkin tapahtui ja hyvä niin.

Madame Tussauds on alunperin Lontoossa sijaitseva vahakabinetti. Nykyään niitä on muuallakin päin maailmaa kuten Hongkongissa, Las Vegasissa ja Amsterdamissa. Madame Tussauds on lajissaan maailman kuuluisin.

Kabinetin perustaja Madame Tussauds oli syntymänimeltää Marie Grosholtz (1761-1850). Hän tutustui vahamallien tekoon työskennellessään Strasbourgissa lääkärin taloudenhoitajana.


Berliinin Tussaudsissa oli jos jonkin sortin julkimoa Einsteinista Hitlerin kautta Angela Merkeliin ja Jennifer Lopeziin. Osa patsaista oli niin aidon näköisiä, että humalassa saattaisi oikeaksi luullakin, ellei tietäisi missä on.

Monet nukeista olivat saksalaisia kuuluisuuksia. Kaikkia en tunnistanutkaan, mutta tuskinpa joku satunnainen baijerilainenkaan tietää keitä ovat Tauski Peltonen ja Teuvo Hakkarainen. Omia sakemannisankareitani kuten Udo Dirksneideria, Klaus Meinea tai Rudolf Schenkeriä en vahakabinetissa tavannut.


Hämmästelin vähän vahanukkien asettelua. Niitä oli pitkin käytäviä ja huoneita kaikkien kosketeltavina. Selfie-kuvia räpsittiinkin ahkerasti varmasti jokaisen kävijän toimesta.

Natsi-Saksan valtakunnanjohtaja Adolf Hitler puolestaan istuskeli tuimana lasikopissa. Ikkunassa luki kuvauskielto ja perustelu sille. Mikäli Aatu olisi niin sanotusti vapaana kuten muut, saisi nukkea varmasti korjailla vähän väliä.

Tiedä sitten miten nuket oli lattiaan pultattu, mutta ihmispaljoudessa luulisi niiden kaatuvan ja hajoavan. Osa hahmoista oli todennäköisesti pitempiä kuin oikeasti. En nimittäin usko olevani lyhyempi kuin monet kabinetissa kohtaamaani julkkikset.
1 kommentti:

  1. Ihme juttu, luulisi vahapatsaiden tosiaan jo kuluvankin ihmisten lääppimisestä. Tornista oli hienoja kuvia, kelpaa, kun on kunnon kamera.
    T.Matti "Viki" Vikström

    VastaaPoista