lauantai 1. helmikuuta 2014

Raision kaupunki 40 vuotta -kirja

Raisiota on sanottiin vuosikausia "Suomen suurimmaksi risteykseksi, jolla on kaupunkioikeudet". Nyt tästä Turun kupeessa sijaitsevasta entisestä kauppalasta on tehty juhlakirja. Raision kaupunki nimittäin täyttää tänä vuonna 40 vuotta.


Viime syksynä sain puhelinsoiton kirjan tekijältä Anne Pentiltä. Hän oli löytänyt blogistani pari kiinnostavaa kuvaa, jotka sopisivat teokseen. Minun puolestani homma oli ok ja lähetin hänelle originaalitiedostot fotoista.

Kyseessä olivat viime elokuussa Raision torilla Korroosion kotiinpaluu -konsertissa ottamani kuvat Korroosiosta ja Rattlersista. Molemmat bändit toimivat aktiivisesti 80-luvun taitteessa ja alussa, nytkin jossain määrin. Etenkin ensin mainittu.

Postiluukkuni kolahti maanantaina 27. tammikuuta. Eteisen lattialle tipahti putkahti kuori, jossa kirja oli. Olin jo varautunut lähettämään sähköpostia perään, jollei kirjaa tulekaan. Eipä tarvinnut. Yleensä vastaavissa jutuissa saa aina kysellä perään. Mukava yllätys.

Raisioon minulla ei ole juuri muuta suhdetta kuin se, että se on matkan varrella Kustavista Turkuun. Samoin matkalla Turusta Naantaliin. Moni tuttavani ja työkaverini asuu Raisiossa. Pitkään Raisiosta tuli ensimmäisenä mieleeni Sig ja Matti Inkinen, samoin Korroosio ja Joel Hallikainen.

Olen mennyt kaupungin ohi tai läpi satoja kertoja. Harvemmin sinne tulee lähdettyä varta vasten, mutta näinkin toki tapahtuu välillä. Varsinkin nyt, kun viime kesän löytö oli keskustassa Tasalanaukiolla sijaitsevan kebabpizzeria Victoryn puffetpöytä. Sitä on aika vaikea ohittaa.

Raision tunnetuimpia maamerkkejä on Kauppakeskus Mylly ohikulkutien varrella. Muutaman kerran vuodessa käytän itsekin sen palveluja. Kun Myllyä rakennettiin 2000-luvun taitteessa, oli erään kaverini kommentti asiaan seuraavanlainen: "Mut kuka lähtee jonnekin Raisioon ostoksille?". Eipä tainnut mennä kuin viikko kauppakeskuksen avajaisista, kun hän itse oli tyttöystävänsä kuskina siellä.

Raision luonto -ja kulttuurikohteissa olisi vielä paljon koluamisen varaa. Krookilan kotiseutukeskus onkin tuttu, samoin Haunisten allas. Kuuanvuori on yhä valloittamatta, vaikka sekin on ollut projektina jo varmaan pari vuotta. Raision kirkossa tai hautausmaallakaan en ole koskaan käynyt. Enkä Raisionlahden luontopolulla. Kirjassa on hyvää infoa näistäkin paikoista.

Anne Pentin tekstit ovat lyhyitä ja ytimekkäitä. Turhaa jaarittelua ei kirjassa ole, vaan se on kuvapainotteinen ja helppolukuinen. Enpä yhtään ihmettelisi jos Raisio saisi uusia asukkaita pelkästään kirjan perusteella.

"Suomen suurin risteyskin" on enää muisto vain. Nykyään Raision keskusta on varsin tyylikkään näköinen taloineen ja valoineen.
1 kommentti:

  1. Ehkä tuo teos innostaisi Raisioon huoltosuhdetta parantavia muuttajia. Viime vuosina sinne on siirtynyt lähinnä moniosaajia itse muutellen, perheenyhdistelyiden kautta (ihmiskauppa) ja suoraan pakelejina. Lähes satakunta per vuosi. Alkaa kai olla kaupungin kassa tyhjä ja kohta konkurssi edessä.

    VastaaPoista