tiistai 18. helmikuuta 2014

Matti Kassilan elokuva Kaikki pelissä

Yle Teema esitti torstaina 30. tammikuuta Matti Kassilan ohjaaman jännityselokuvan Kaikki pelissä.

Veteraaniohjaaja Kassilan (s. 1924) tuotanto oli vuosikymmenten ajan todella laadukasta. Mies on epäilemättä eräs maamme merkittävimmistä elokuvantekijöistä. Hänen ohjaamiaan elokuvia ovat muun muassa Radio tekee murron, Aatamin puvussa... ja vähän Eevankin sekä Komisario Palmu -sarja.


Kaikki pelissä on kesällä 1993 Haapamäellä kuvattu jännityselokuva, joka perustuu Kassilan omaan tekstiin. Leffa käsittelee filmausporukkaa, joka tekee elokuvaa paikkakunnalla aikoinaan oikeastikin tapahtuneesta asiasta. Tapahtuu murhia. Tollojen maalaispoliisien avuksi paikalle hälytetään kaupunkilaiskomisario (Esko Salminen), joka ratkaisee ongelmat.

Mukana on monia kärkipään suomalaisnäyttelijöitä. Salmisen lisäksi muun muassa Aake Kalliala, Hannele Lauri, Satu Silvo, Allu Tuppurainen, Antti Litja, Kari Heiskanen, Pertti  Sveholm, Jukka Puotila ja Pentti Siimes. Harmi vaan, ettei näin kovatasoisesta porukasta saatu enempää irti. Kaikki pelissä on nimittäin varsin surkea elokuva.

Se on niin kehno, etti jaksoin katsoa sen vain vaivoin läpi. Yksi syy jättää elokuva pikakelaamatta oli Satu Silvon esittämä horoperse, joka jakoi torttua pitkin leffaa. Kohtaukset olivat tosin aivan liian lyhyitä. Silvolla ja seksillä olisi voitu mässäillä huomattavasti enemmänkin, samoin kuin elokuvatuottajaa esittäneellä Hannele Laurilla. Salmisen kuulustellessa häntä Laurin aamutakin alta pilkistivät stay up-sukat. Odotin, että komisario tekisi samalla ruumiintarkastuksen tai kiksauttaisi häntä työpäivän päätteeksi. Mutta ei.

Loppumetreillä Kaikki pelissä yltyy oikein toimintaelokuvaksi. Jukka Puotilan esittämä hahmo kidnappaa Laurin ja pakenee museojunalla kiskojen vinkuessa. Salminen lähtee takaa-ajoon. Häntä esittävä stunt-mies (ainakin oletan näin olleen) killuu hurjasti etenevän junan ulkopuolella ja Puotila ampuu pistoolillaan niin penteleesti.


Yhdeksän miljoonaa markkaa maksanut Kaikki pelissä oli taloudellisissa vaikeuksissa kunnes Elokuvasäätiö rahoitti sen loppuun. Kävi ilmi, että elokuvan tuottaja oli pistellyt rahoja muuallekin kuin itse tarkoitukseen ja myöhemmin hänet tuomittiin vankeusrangaistukseen.

Harmi, että tällainen teos jäi yhä elossa olevan Matti Kassilan komean uran viimeiseksi. Hieno mies olisi ansainnut paljon paremman elokuvatestamentin.

2 kommenttia:

  1. Olen samaa mieltä elokuvakriitikko Kimmo Jaramon kanssa: Surkea elokuva!
    T.Matti "Viki" Vikström
    ps. Kriitikko Jaramo keskittyy mielenkiintoisella tavalla elokuvan ulkojuonellisiin seikkoihin, kuten stayup-sukkiin ja "horoperse" S.Silvoon...

    VastaaPoista
  2. Kriittinen katsoja kiinnittää huomionsa seikkoihin, joita suuri yleisö ei välttämättä huomaa. Näinkin kehnossa elkuvassa on sentään jotain valopilkkuja!

    VastaaPoista