tiistai 10. lokakuuta 2023

Syyskuussa Matildanjärvellä

Muutama viikko sitten ehdotin työkaverilleni Petterille, että mikäli hänelle sopisi lähteä Matildajärvelle Teijon kansallispuistoon, niin reissu kannattaisi toteuttaa tulevana sunnuntaina. Säästäkin povattiin oikein mukavaa. 

Olen viimeksi samoillut näissä metsiköissä syksyllä 2019. Tuolloinkin eräkaverina sattui olemaan Petteri. Neljässä vuodessa maisemat olivat muuttuneet ainakin siten, että kansallispuiston parkkipaikalle vievää hiekkatietä oli levennetty ja parkkipaikkoja tehty lisää. Moinen johtunee lähivuosina jyllänneestä koronasta, joka sai ihmiset kiinnostumaan luonnosta ja retkeilystä kotona ihmettelyn sijaan. 





Matildanjärvi on 57 hehtaarin kokoinen metsäjärvi nykyään Saloon liitetyssä Perniössä lähellä Matildan vanhaa ruukkikylää. Alueelle perustettiin vuonna 2015 Teijon kansallispuisto, jonka luontokeskuksen luontotalo sijaitsee järven etelärannalla. Järvi on suosittu kalastus- ja retkeilykohde ja sen ympäri kiertää 5,5 kilometrin mittainen Matildanjärven kierros. 

Matildajärven kierros on maisemiltaan erinomainen. Ainoastaan pätkä, jossa kävellään maantietä pitkin kyläraitilla, saattaa tuntua vähän arveluttavalta, mutta se onkin matkan ainoa välttämätön paha. Muuten kulkija saa nauttia kallioisesta mäntymetsästä, suosta ja järvimaisemasta. 




Aikoinaan kirosin kierroksen alkupuolella olleita kapeita pitkospuita. Sai nimittäin kävellä kieli keskellä suuta, ettei ollut rähmällään suossa tai pöpelikössä. Valitettavasti näin pääsi käymään syksyllä 2017, jolloin harha-askel koitui kohtalokseni. Loukkasin rytäkässä polveni ja käteni, johon kohosi pingispallon kokoinen verenpurkauma. Kivikova patti oli kädessä peräti kuukauden verran ennen kuin laskeutui. 

Ilmeisesti moni muukin on ollut kumollaan, koska lankut olivat uusittu sitten viime käyntini. Ne olivat niin leveitä, että kelpasi tallustella ilman pelkoa kaatumisesta. Pystyin jopa katselemaan luontoa, enkä pelkästään omia kengänkärkiä. 




Matildanjärven kierrokseen meni reilu kaksi tuntia parin pikku tauon kera. Pitäisi ehdottomasti käydä useamminkin kuin neljän vuoden välein. 












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti