keskiviikko 20. heinäkuuta 2022

Lummelammella 18. heinäkuuta

Maanantaina illansuussa ajelin Ruissaloon, jossa poistuin autosta Turun yliopiston kasvititeellisen puutarhan parkkipaikalla. 

Kasvitieteellisessä puutarhassa olen vuosien saatossa käynyt muutenkin silloin tällöin, mutta lähikuukausina tahti on ollut kiivaampi ulkopuutarhan erään lummelammikon takia. Vihersammakoita ja rantakäärmeitä kuhiseva lampi onkin ollut valokuvaajien ja satunnaisten turistien suosiossa tänä vuonna. 

Muutama tippa vettäkin tuli kävellessäni parkkipaikalta 400 metrin matkan lätäkölle. Ajattelin jo tehneeni hukkareissun, mutta hätä ei onneksi ollutkaan tämän näköinen.  

Lammen rannalla oli äiti kahden poikansa kanssa. Sällit innostuivat osoittamaan missä päin sammakoita lymyili. Katse kesti hetken tottua vihreyteen kunnes rupesin erottamaan pallosilmiä lumpeenlehtien seasta. 

Käärmeiden suhteen olin jo luovuttamassa, kun haukankatseeni löysi potentiaalisen kohdan lammesta. Zoomia kehiin ja kas, siellähän oli kuin olikin rantakäärme. Matelija oli täysin liikkumatta, liekö odottanut sopivaa sammakkosaalista. 

Itse puolestani odotin saavani kuvattua käärmeen lipovan kieltään, mutta näin ei valitettavasti tapahtunut. 

Ruissalon vihersammakot on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi. Joku neropatti on ne sinne aikoinaan tuonut. Myös lammikossa olevat pikkukalat, joiden lajia en tiedä, on joku sinne kipannut. Eräs tällainen lepäsi ilmeisesti hengettömänä lumpeenlehden päällä.  

2 kommenttia: