lauantai 7. syyskuuta 2019

Kesäkauden päätös ja muinaistulien yö Vepsässä

Turun kaupungin ulkoilusaari Vepsän kesäkausi päättyi näyttävään ilotulitukseen muinaistulien yönä viime lauantaina 31. elokuuta.

Vepsä on etenkin viimeisenä viitenä vuotena ollut allekirjoittaneelle tärkeä paikka. Laskin keväällä, että kesinä 2014-2018 kävin saaressa peräti 76 kertaa ja mökkiöitäkin kertyi 25. Eli keskimäärin sellaiset viisitoista kertaa kesässä matkustin tunnin matkan M/S Lily-vesibussilla tai sitä korvanneilla aluksilla.

Vuonna 2015 oivalsin, että Lilyyn voi ostaa kausikortin, jonka johdosta Vepsä-reissaamiseni varmastikin tuplaantui. Eriteltynä kuluneen kesän 16 saarivierailua tulivat matkojen osalta maksamaan vain 4,30 euroa per kerta.


Tänä vuonna "vepsäilyssäni" oli erilaisia variaatioita menneisiin kesiin verrattuna. En esimerkiksi ollut kertaakaan aiemmin tehnyt puolipäiväreissua, jolloin lähtö Aurajoesta oli kello 11 ja paluu samaan paikkaan klo 16. Yleensä puolipävämatkani ovat olleet kello 14 lähdöllä ja paluu klo 19 takaisin Turkuun.

Muuta uutta olivat ainakin mökit 5 ja 7, joissa en kummassakaan ollut aikaisemmin majoittunut. Ensinmainittu osoittautuikin oikein hyväksi, mutta jälkimmäisestä en pidä hankalien rappusten takia. Vaikka niitä onkin paranneltu viime keväänä, on illan mittaan virvokkeiden huvetessa kompuroimisen vaara suuri.

En myöskään ollut aikaisemmin edes käynyt mökki numero 3:n pihalla. Nyt sekin on nähty ja hyväksi havaittu. Kymmenkunta puuta kun saisi kaadettua mökin ja rannan välistä, olisi näköala merelle suorastaan huikea.


Muinaistulien yöhön suuntasin M/S Lilyn kello 11 lähdöllä. Laiva oli yllättävän täynnä jo tuolloin, vaikka päivän mittaan oli lisälähtöjäkin. Kannella istuskeli tuttuja ja matka sujui mukavassa seurassa.

Tulien avulla voitiin ennen muinoin osoittaa merenkulkijoille turvallinen reitti satamaan tai rantaan. Vanhaa perinnettä kunnioittaen kokko sytytetään nykyään kerran vuodessa elokuun viimeisenä lauantaina.

Vepsän kuppilassa oli tarjolla Muinaistuli-buffet, johon tartuin kuin sika limppuun. Varmasti kesän paras ruokailuhetki saaressa. Tulee ihan vesi kielelle kun muistelenkin tuota huimaa makuelämystä! Urakan jälkeen jaksoin juuri ja juuri nauttia palanpainikkeeksi omia nestemäisiä eväitäni kaverien mökkiterassilla.


Kello 18 saareen saapui lisää innokkaita muinaistulifaneja. Kokko syttyi yhdeksän paikkeilla ja mahtava ilotulitus valaisi Airiston merialueen taivaan pari tuntia myöhemmin.

Kokkoa katsomassa oli myös turkulainen Hirvosen pariskunta, joka on viettänyt peräti 47 kesää Vepsässä pääasiassa telttaillen. Varmaankin ainutlaatuinen saavutus.

Muinaistulien yöni jatkui pitkälle seuraavan päivän puolelle, sillä loppuviikosta shokkina tullut uutinen Postin pakettilajittelijoiden siirtämisestä huomattavasti huonomman työehtosopimuksen piiriin ja palkkojen laskemista 30-50 prosenttilla ei voinut sulattaa ilman viinaa. Koska lakkokin oli ilmoitettu alkuviikkoon, en hetkellisesti jaksanut kantaa huolta huomisesta. Alkuviikolla sitten senkin edestä.

Tätä kirjoittaessani tilanne on onneksi sentään hiukan parempi. Omistusoikeusministeri Sirpa Paatero puuttui järjettömään tilanteeseen ja asiassa on nyt aikalisä. Lisäksi media on syystäkin rummuttanut tapausta kiivaasti. Jonkun mielestä ehkä liikaakin, mutta sopii ajatella itseään samaan tilanteeseen, jossa elämiseen jäisi vuokran ja laskujen jälkeen 200 euroa, kuten laskeskelin omalle kohdalleni voivan käydä, mikäli Postin ajama sopimus menee sellaisenaan läpi!


1 kommentti:

  1. Hirvosen Jorma oli vanha työkaveri p.s ikävä uutinen Turku on myymässä Vepsää

    VastaaPoista