keskiviikko 13. helmikuuta 2019

Egyptin matka osa 2 - Kaupunkikierros Hurghadassa

Hurghadaan saapumisemme jälkeisenä päivänä ohjelmassa oli kiertoajelu kaupungilla paikallisen toimijan johdolla. Retki- ja kuljetuspalvelu Isokarhu vei ryhmämme tutustumaan muun muassa Hurghadan markkinatorille.

Huterin virityksin kyhätyt telttakojut olivat kuin suoraan jostain Hollywood-elokuvasta. Tällä kertaa vaan sattui olemaan tosi kyseessä. Muhkurainen maalattia, väkevät tuoksut, kärpäsparvet, kauhea meteli ja valtavat elintarvikevuoret olivat aivan toista mihin kotikonnuilla on totuttu.

Oppaamme Ahmed kertoi, että valokuvia saa ottaa jos siltä tuntuu. Napsin pikaisesti jonkun verran materiaalia muistikortille, kun kerran näin erikoisessa paikassa olimme. Tarkempi tähtäily oli poissuljettu, koska tunsin oloni harvinaisen epämiellyttäväksi ja kävelykierroksemme herätti paikallisissa asukkaissa muutenkin huomiota.

Jotkut nuoremmat kauppiaat yltyivät oikein poseeramaankin, mutta muutama vanhempi äijä heilutti aggressiivisesti kättään kuvauskiellon merkiksi. Yrittipä eräs kaapuveikko tunkea kouraansa taskuunikin. Hänen harmikseen lompakkoni ei ollutkaan siellä.

Torikierros oli varmasti aidointa Egyptiä koko viikon reissumme aikana. Vartioidun hotellialueen aitusten sisällä sellaista ei koe. Melkoinen kulttuurishokki ainakin minulle. Enpä muista koska viimeksi olisi ollut yhtä ahdistava olo kuin torivierailun aikana.
Markkinatorilla oli hedelmien ja vihannesten lisäksi myytävänä tuoretta lähiruokaa. Oli niin Punaisenmeren antimia kuin karvakorvaisia pupujakin, puluista ja muusta siipikarjasta puhumattakaan. Viimeinen myyntipäivä ei todellakaan ollut ehtinyt umpeutua.

Suomalainen terveystarkastaja saisi varmasti sätkyn vieraillessaan tällaisessa läävässä. Saattaisi jopa mennä pakki sekaisin pelkästä katselusta! "Mukana myös haju", ei ikävä kyllä välity näistä kuvista.

En tiedä tarkemmin millaiseksi oppaamme oli neljän tunnin kaupunkiretkemme suunnitellut, mutta se ei kai toteutunut aivan kaavan mukaisesti. Nimittäin jano pääsi yllättämään ryhmämme sataman liepeillä, eikä siinä tilanteessa ollut muuta vaihtoehtoa kuin etsiä lähin baari.

Waves Restaurant & Lounge Bar osoittautui mainioksi kuppilaksi. Stella-merkkinen egyptiläisolut maistui makoisalta paahtavan auringon alla. Komeaa satamaa kelpasi katsella rupusen markkinatorin sijaan.

Ahmed-oppaan mukaan alueella asustelevat rikkaat. Ja sen kyllä huomasi. Isoja paatteja ja uudehkoja kerrostaloja piisasi vaikka muille jakaa. Ulkomaalaiset kuulemma ostelevat asuntoja juuri tältä seudulta. Melkoinen kontrasti sisäkaupungin hulinaan verrattuna.
1 kommentti: