perjantai 18. tammikuuta 2019

Utsuri Horror Show: Eerikinkatu 8

Tilasin taannoin turkulaislevy-yhtiö Plastic Passionin viime syksynä julkaiseman cd-levyn Utsuri Horror Show: Eerikinkatu 8.

Utsuri Horror Show oli turkulainen kulttirockbändi ja sen laulaja Heikki Kylä-Utsuri legendaarinen hahmo, jonka varmasti lähes jokainen kaupungilla liikkunut tunsi ainakin ulkonäöltä. Henkilöstä riippuen häntä kutsuttiin joko Hessuksi tai Utsuriksi.


Komeisiin avattaviin pahvikansiin pakattu levy sisältää parikymmentä Utsuri Horror Shown biisiä vuosilta 1990-2010. Mukana on informatiivinen vihko, jossa kuvakavalkadin lisäksi on yhtyeen historia rumpali Jukka Rannan muistelemana.

Kansiin on nähty vaivaa. Minultakin kyseltiin vuosi pari sitten "kasarihevijulisteita", joita on toki säilössä, mutta en sitten saanut toimeksi ruveta niitä penkomaan. Tarkoituksena oli näemmä Utsurin cd, jossa päällimmäisenä on partaansa ajeleva hahmo ja taustalla Suosikissa vuonna 1984 ollut AC/DC:n juliste.

Kansiukkeli paljastui hiljattain kaverikseni, jonka omistamaa rekvisiittaa kuten jukeboksia on käytetty kuvissa. Kyseessä ei siis ole "nuori Utsuri", kuten eräs pörrötukkainen turkulainen päihdetyöntekijä oli kollegalleen kertonut.


Utsuri Horror Show keikalla Tinatuopissa heinäkuussa 2010.

Utsuri Horror Shown tunnetuimpia kappeleita ovat vinyylisingleinä vuonna 1990 julkaistut Nyt juon ja Kymppi rahaa. Oikealla levy-yhtiöllä, kuten vaikka Poko Rekordsilla julkaistuina ne olisivat saattaneet aikanaan olla jonkin sortin hittejäkin. Biisit jäivät lähinnä turkulaisissa rokkibaareissa notkuneiden iloksi.

Olen luukuttanut Eerikinkatu 8-levyä muutaman kerran autossa. Varsinaiseksi kruisailumusiikiksi sitä ei ehkä heti mieltäisi, mutta hyvin näyttää toimivan siinäkin ympäristössä. Äänitysten taso on varmasti vuosien varrella vaihdellut suurestikin, mutta kummasti levy on saatu masteroitua tasalaatuiseksi. Vain jossain kappaleissa havannoi tietynlaisen kellarimaisuuden.


Tutustuin Utsuriin keväällä 1990 Tinatuopissa (levyn nimi Eerikinkatu 8 tulee baarin osoitteesta) ja Rockpubissa käydessäni. Käheä-ääninen mies viihtyi ahkerasti kuppiloissa ja kehitti siitä varsinaisen elämäntavan. Jollen tämänkin vuosikymmenen alussa omalla baarikierroksellani nähnyt häntä illan mittaan jossain, niin jo oli kumma.

Utsurilla oli poikkeuksellisen hyvä ja laaja musiikkimaku. Hänen suosikkiyhtyeitään olivat muun muassa AC/DC, Rose Tattoo ja Krokus. Sellaiset puolen tusinaa kertaa tuli viettettyä hänen kanssaan baariehtoon jälkeisiä pitkiä jatkoja ja kuunneltua musiikkia runsaan juomapuolen kera.

Utsuria oli oikeastaan vähän vaikea mieltää laulajaksi tai artistiksi, koska hän henkilöityi huomattavasti enemmän baarien mieheksi kuin bändiliideriksi. Moni tuskin edes tiesi hänestä muuta puolta kuin oluttuopin ääressä istuvan huiviveikon.

Välillä tauollakin olleessa Utsuri Horror Showssa oli vuosien varrella kolme kokoonpanoa. Viimeisen keikkansa yhtye soitti marraskuussa 2014 rumpali Rannan 50-vuotisjuhlissa.

Seuraavana kesänä Heikki Kylä-Utsuri kuoli sairaalassa rankan elämäntapansa uuvuttamana. Hän oli 56-vuotias.


Heikki Kylä-Utsuri Turun Martissa joulukuussa 2010. 






1 kommentti:

  1. Utsuri Horror show, Pasi ja mysiini ym. jne. R.I.P. Elämäntavat kuluttaa...

    VastaaPoista