tiistai 20. maaliskuuta 2018

Katariinanlaakson Susanna-laiva

Turun Katariinanlaaksossa Pitkänsalmen ja Lemunaukon tietämillä on jo muutaman vuoden ollut hylättynä vuonna 1922 rakennettu Susanna-asuntolaiva.

Susanna on aikoinaan toiminut Saimaalla tukkijätkien ja uittomiesten asuntolana. Turkuun se päätyi, kun tämän vuosikymmenen puolivälissä laivaa Pansion telakalle kunnostettavaksi vieneen yrittäjän hinaajaan "tuli yllättäen vika" ja alus jouduttiin jättämään Katariinanlaakson edustalle.


Kotimaisissa elokuvissakin nähdystä, kulttuurihistoriallisesta arvokkaasta Susannasta kaavailtiin ravintolalaivaa Kotkaan ja myöhemmän omistajan myötä myös Paraisille.

Nykyisellä omistajalla, turkulaisella rakennusalan yritäjällä, oli tarkoitus tehdä Susannasta firmansa edustuslaiva. YLEn 15. toukokuuta 2015 julkaiseman artikkelin mukaan paatin piti olla Katariinanlaaksossa vain "muutaman päivän". Nyt se on maannut rantavedessä jo muutaman vuoden.Kun aikoinaan näin Susannasta kuvia ja paikallismedian juttuja lueskelin, ihmettelin missä kummassa laiva tarkalleen sijaitsee. Katariinanlaakossa käydessäni en nähnyt sitä missään. Rauvolanlahden lintutornista käsin sen sitten lopulta huomasin.

Viime lauantaina kävin turkulaisen luonto- ja historiaharrastaja Harri Nato Leinon kanssa laivan edustalla. Hän tiesi tarkan reitin, josta tähän vuoden aikaan pääsi hyvin perille. Keväämmällä jään sulattua tarvitaankin jo kunnon vedenpitävät nokialaiset.

Vaikea sanoa kuinka paljon vandalismia Susanna on Katariinanlaaksossa kohdannut. Rikkinäisistä ikkunoista kurkatessani sisustus näytti kovin kärsineeltä. Kannelle ja sisälle pääsee helposti, jos on ketterä ja elastiset koivet. Äkkiä tällaisen paatin tuhoaa jos on sillä mielellä liikkeellä.

Tiedä sitten mitä tämä turkulainen rakennusalan yrittäjä Susannalle aikoo tehdä. Näyttää siltä, ettei yhtään mitään. Edustus- tai ravintolalaivan sijasta parempi suunta olisi varmaankin romuttamo.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti