torstai 21. heinäkuuta 2016

Vepsän lintuja viikolla 29

Olen tällä viikolla käynyt Turun kaupungin ulkoilusaaressa Vepsässä peräti kaksi kertaa. Kuudenkymmenen euron kausikortilla voi seilata sinne vaikka joka päivä. Siihen tahtiin tuskin kukaan pystyy.

Saaresta löytyy yleensä vaikka mitä kuvattavaa, mutta tällä kertaa kohteena ovat olleet pääasiassa linnut. Niitä Vepsässä piisaa.

Valkoposkihanhien poikasten kehitystä on tullut kesän mittaan seurattua jonkun verran. Suurimmalla osalla harmaa untuvapeite on jo lähtenyt ja ne alkavat muistuttaa vanhempiaan. Hautomisessa ja kuoriutumisessa tuskin on kuin viikon tai korkeintaan parin ero, mutta kovin tuntuvat olevan eri kokoisia.

Olen pannut merkille, että linnut joilla ei ole poikasia, pitävät kovinta meteliä. Pesintä lienee syystä tai toisesta epäonnistunut. Veikkaisin, että ne etsivät olemattomia jälkeläisiään. Kun eivät löydä, alkaa ääntely ja levoton liikehdintä. Muuten valkoposkihanhet ovat hyvinkin rauhallisia - syövät ja ulostavat taukoamatta.

Meriharakoita oli vielä pari vuotta sitten Vepsässä paljon. Tänä kesänä ei ole montaa yksilöä näkynyt. Tiedä sitten mikä moiseen mahtaa olla syynä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti