torstai 7. heinäkuuta 2016

Ahvenanmaalla osa 4 - Notvikin torni ja Vårdön Telemuseo

Historialliset Bomarsundin linnoituksen rauniot lienevät tuttuja lähes kaikille Ahvenanmaan kävijöille. Valtavan linnoituksen rakentaminen aloitettiin 1830-luvulla Ahvenanmaan ollessa osa Venäjää.

Päälinnoituksen lisäksi Bomarsundiin suunniteltiin 14 puolustustornia, joista vain kolme ehti valmistua. Krimin sodassa vuonna 1854 englantilais-ranskalaiset joukot hyökkäsivät ja tuhosivat linnoituksen. Tuon jälkeen Ahvenanmaasta tuli demilitarisoitu alue.

Yksi puolustustorneista oli Notvikin torni, joka sijaitsee korkealla kalliolla lähellä linnoituksen raunioita. Vuosina 1845-1848 rakennettu Notvik oli alueen pohjoisin torni.

En ollut aikaisemmin käynyt paikalla, vaikka varsinaiset linnoituksen rauniot ovatkin tulleet tutuksi jo 80-luvun alkuvuosina ja monilla Ahvenanmaan reissuilla sen jälkeen. 

Notvikin kallioilta avautuvat todella komeat maisemat. Vastapäisessä saaressa näkyy Prästön puolustustornin rauniot. 

Vårdön Telemuseo ei ole lähellekään yhtä kuuluisa nähtävyys kuin Bomarsundin linnoituksen rauniot. Tuskinpa edes kaikki paikalliset tietävät sen olemassaoloa, vaikka museo sijaitsee keskeisellä paikalla Vårdön kyläkaupan pihalla.

Pikkuruisemmassa museossa en ole koskaan vieraillutkaan. Geokätkömies Alhrothin mukaan kyseessä on Suomen pienin museo, enkä sitä ollenkaan kyseenalaista. Tilaa oli nimittäin juuri ja juuri kääntyä. Samalla muistui mieleen miten vaivalloista oli soitella puhelinkopista etenkin talvipakkasella, kun ei edes saanut kunnolla numeroita veivattua laitteen ollessa umpijäässä. Ja tietenkin museossa oli myös geokätkö.

Koska Brändön ja Kumlingen kyläkaupoista ei löytynyt ollenkaan tuoreita leivonnaisia, olin suorastaan häkeltynyt kun Vårdössä nappasi. Tiedä sitten minkä leipomon tekosia karjalanpiirakat ja lihapasteijat olivat, mutta joskus voisi tehdä ostosreissun sinne ihan varta vasten.

2 kommenttia:

  1. Mahtava museo! Ei sisältänyt varmaan turhaan mitään ylimääräistä rihkamaa...
    T.Matti "Viki" Vikström

    VastaaPoista