perjantai 4. syyskuuta 2015

Viron matka osa 4 - Kassarin Säärennokka

Haapsalun jälkeen matkamme jatkui Rohukylän satamasta Hiidenmaalle. Homma hoitui jouhevasti, eikä turhaa byrokratiaa esiintynyt lippuluukulla. Ei etenkään, kun laivamatkasta oli tehty ennakkovaraus.

Rohukylän satama oli varsin moderni. Sama juttu reitin toisessa päässä Heltermaan satamassa. Voin vain kuvitella millaisia murjuja ja laiturinraatoja siellä on ollut neuvostojoukkojen lähdettyä 1990-luvun alussa. Satamat lienevät lähivuosina kunnostetut, sillä paikat huokuivat vielä uutuutta.Hiidenmaalle päästyämme ensimmäinen kohde oli Kassari. Se on Viron viidenneksi suurin saari ja sijaitsee Hiidenmaan kaakkoisrannikolla.

Saari on yhteydessä Hiidenmaahan patojen ja maatien kautta. Kassarin ja Hiidenmaan välissä on Käinalahti, jonka erottavat merestä pengertiet ja Kassarin matalikko. Siinä veden syvyys on keskimäärin vain puoli metriä. Kassari -nimi tulee viron kielen kissaa tarkoittavasta sanasta kass.

Kesän 2013 reissulla kävimme Kassarin Säärennokassa (viroksi Sääretirp). Se on upea, pitkälle merelle ulottuva hiekkakieleke, jollaista ei Suomessa ole.


Kassarin syntytarinan mukaan meri on irroittanut sen Hiidenmaasta ja se on lähtenyt ajelehtimaan. Kassarissa asunut jättiläinen Leiger ja saarenmaalainen Suur Töll olivat kyläilleet toistensa luona. Suur Töll oli sitten kieltäytynyt tulemasta Kassariin, ellei Leiger rakenna siltaa Saarenmaalle. Leigerhän teki työtä käskettyä poikansa Antsin kanssa, mutta homma jäi kesken. Näin syntyi Säärennokka.


Parin vuoden takainen Säärennokka oli yhä hyvin mielessä, mutta uusintavisiitille oli kysyntää koko ryhmämme taholta. Se on varmasti yksi erikoisimmista paikoista, jossa olen käynyt.

Matka parkkipaikalta niemen kärkeen olikin paljon pitempi kuin muistin. Kilometritolkulla helteisessä ilmassa tallustelu ei ollut varsinaista herkkua etenkään krapulassa. Kun loputtomalta tuntuneen katajikon jälkeen komeat maisemat ilmestyivät, korvasi se oitis vaivannäön.


Kelin suhteen hyvä tuuri. Mikäli olisi tuullut kovempaa tai varsinkin satanut, ei monen kilometrin kävelystä olisi varmasti tullut yhtään mitään. Syysmyrskyssä alueen luulisi olevan oikeaa extreme-maastoa.

Säärennokka on uskomattoman komea paikka. Valokuvista ei saa oikeaa käsitystä, vaan se pitäisi nähdä omin silmin.


1 kommentti:

  1. Hiidenmaalla toista kertaa ! Sopivan kokoinen saari ! Näki vanhoja ja uusia paikkoja !

    VastaaPoista