tiistai 26. toukokuuta 2015

Järvelän kosteikolla

Littoisiin, Kaarinan ja Liedon rajalla olevalle pellolle alkoi kuusi vuotta sitten muodostua Järvelän kosteikko. Aivan asutuksen tuntumassa olevalla alueella esiintyy kaksikymmentä kosteikkolajia ja pesiviä lintuja satakunta paria. Lähivuosina siellä on nähty yhteensä yli 160 lintulajia.


Tulvivalle pellolle syntynyt kosteikko ei ole pinta-alaltaan järin suuri, mutta siellä pesii monipuolinen rantalinnusto ja se toimii oivana levähdyspaikkana muuttolinnuille. Kosteikkoa on kehuttu yhdeksi Varsinais-Suomen parhaimmista lintupaikoista.

Kosteikkoa on kunnostettu lähinnä Kaarinan kaupungin ja Liedon kunnan toimesta. Osmankäämikasvustoja on koetettu poistaa kaivinkoneen avulla ja vesilinnuille on kaivettu kosteikkoon jokunen syvempi kohta.Järvelän kosteikko on lintubongarien suosiossa. Viime viikon torstaina paikalla oli joukko vetreitä eläkeläismiehiä, joiden komeat kiikarit ja kamerat olivat varmasti pois lastenlasten menoista.

Eräs pappa kehui käyvänsä paikalla päivittäin ja pirautti tuota pikaa agentilleen, joka päivysti lintutornissa kosteikon toisella puolella. Pian hänelle tulikin kiire, sillä etsitty laji oli juuri nähty.

Sama mies kertoi, että läheisen Littoistenjärven piisamit ovat muuttaneet Järvelän kosteikolle. Kuulemma niitä on "varmaksi ainakin sata yksilöä". Valitettavasti en nähnyt yhtään piisamia, mutta yksi pesä oli melkein suoraan lintulavan edessä.


Järvelän kosteikolle pääsee Vanhan Littoistentien ja Järveläntien risteyksestä, jossa on parkkipaikka. Matkaa esteettömälle lintulavalle on pari sataa metriä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti