torstai 12. helmikuuta 2015

Nick Brandtin valokuvanäyttely Salossa

Salon taidemuseo Veturitallissa on esillä vuonna 1966 syntyneen Nick Brandtin valokuvia Afrikasta. Tukholman Fotografiska Museetin tuottama näyttely pitää sisällään kuutisenkymmentä kuvasuurennosta Itä-Afrikan villieläimistä. Savanneilta on tallennettu muun muassa kirahveja, apinoita, leijonia ja norsuja.


Lontoossa syntynyt Brandt opiskeli 80-luvulla maalausta ja elokuvaa Saint Martin’s School of Art’issa. 1992 hän muutti Yhdysvaltoihin. Brandt ohjasi palkittuja mainoselokuvia monikansallisille suuryrityksille (BMW, Audi) ja musiikkivideoita esimerkiksi Michael Jacksonille.

Uran käännekohdaksi muodostui Michael Jacksonin Earth Song -musiikkivideon kuvaukset Tansaniassa vuonna 1995. Kaveri hurahti Afrikan luontoon aivan täysillä ja huomasi mustavalkokuvan parhaaksi tallennusmuodoksi.


Brandtin kuvissa eläimet ovat ylväitä, vähän kuin patsaita. En tiedä millä ilveellä mies on päässyt niin lähelle kohteitaan, sillä tuskin kuvia on pelkästään Jeepin ikkunasta napsittu. Luulisi leijonallekin tulevan nälkä jos kuvaaja änkee melkein tappituntumalle.

Osa kuvista on selvästi lavastettuja. Lepakon ja flamingon kuivettuneet raadot olisi tuuli kaatanut jo aikoja sitten, mutta Brandt on asetellut ne pystyyn. Lepakkokin istuu reteesti oksalla. Flamingon jäännökset puolestaan makaavat matalassa vedessä. Kuva on tosin niin upea, ettei pikku säätö haittaa.

Komein tai ainakin mieleenpainuvin otos taitaa olla tuulessa makaava urosleijona. Samoin tomupilveä nahastaan karistava norsu jäi erityisesti mieleen.


Nick Brandt. On This Earth, A Shadow Falls. Salon taidemuseossa 17.5. saakka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti