perjantai 30. toukokuuta 2014

Savojärven kierros 20. toukokuuta

Kurjenrahkan kansallispuistossa Varsinais-Suomessa sijaitseva Savojärvi on lähivuosien aikana tullut tutuksi. Siellä tulee käytyä silloin tällöin ulkoilemassa ja maisemia ihailemassa.

Kaksi vuotta sitten kansallispuistoon avattiin uusi reitti Savojärven kierros, joka kulkee järven ympäri. Pituutta tälle osin pitkospuilla ja osin metsäpoluilla kulkevalle osuudelle kertyy noin 6,5 kilometriä.

Turusta on matkaa Kurjenrahkan Kurjenpesän taukopaikalle vaivaiset 35 kilometriä. Kysyin samassa työpaikassa vaikuttavalta Matti "Viki" Vikströmiltä, että kiinnostaisiko häntä lähteä helteisenä toukokuisena arki-iltana mukaan patikoimaan. Ja Mattihan lähti.

Lähdimme kiertämään lenkkiä Kuhankuonon parkkipaikalta. Muutaman sadan metrin päässä sijaitsee entinen seitsemän kunnan rajakivi. Nykyään kuntauudistusten myötä joukosta ovat tippuneet Pöytyään liitetty Yläne ja Vahto, joka kuuluu nykyään Ruskoon.


Savojärvellä ei ollut tiistai-iltana lainkaan ruuhkaa. Näin vain alle kymmenen henkilöä koko retken aikana. Joskus on saanut väistellä pitkospuilla vastaantulijoita vähän väliä. Se hankaloittaa kulkemista ja vaarana on tipahtaa suohon.

Myrsky oli tehnyt aikamoista tuhoa reitin metsäosuuksilla. Pahimmat kohdat oli jo ehditty raivata, eikä kulkeminen juurikaan poikennut tavanomaisesta. Viime vuonna polulle levitetty sora on myös loistokas keksintö. Muuten saa varoa kompastumasta juuriin.

Jossain päin metsää oli ylivilkas käki. Se kukkui noin vartin putkeen. Pari kurkea tepasteli kaukana suolla. Sain niistä jonkun verran kuvia, vaikka laatu ei olekaan paras mahdollinen. 50-kertainen zoomi tosin auttoi, että edes näin hyvin tallentuivat.Savojärven kiertää rauhallisella tahdilla noin kahdessa tunnissa. Matkalla on muutamia taukopenkkejä, jotka ovat pääosin sijoitettu reitin uuden osuuden varrelle.

Kurjenpesällä, Kuhankuonon parkkipaikan vieressä on grillauspaikka. Kumma kyllä polttopuita sai hakea kissojen ja koirien kanssa. Luulisi sen puolen olevan paremmin hanskassa, etenkin kun 24. toukokuuta alueella oli virallinen ja oikein netissäkin mainostettu ulkoilupäivä. Nyt halkoja riitti juuri ja juuri nuotiotarpeiksi.

1 kommentti:

  1. Kyllä oli hieno kierros! Kiitos vaan! Yleensä kuva ei ole sama kuin luonnossa nähty, mutta otoksesi olivat todella onnistuneita.
    T.Matti "Viki" Vikström

    VastaaPoista