tiistai 8. tammikuuta 2013

Kummelin Jackpot

 
Kummelin Jackpot on Kummeli-ryhmän kolmas elokuva. Se esitettiin TV2:lla viime sunnuntaina.
 
Onneksi ymmärsin katsoa leffan, joka on jostain syystä jäänyt aikaisemmin näkemättä. Vaikken mikään fanaattisin Kummeli-fani olekaan, on porukan tekeleitä tullut seurattua syksystä 1992 asti. Tuolloin pirkanmaalaisen koomikkoryhmän tekemän ohjelmasarjan ensimmäinen tuotantokausi pyöri televisiossa.
 
Kummelin kultakautena voitaneen pitää vuotta 1994, jolloin ilmestyi televisiosarjan kolmas tuotantokausi. Ryhmä myös lähti keikkailemaan. Muistelen nähneeni Kummeli Shown ainakin juhannuksena 1994 Nummirockissa Kauhajoen Nummijärvellä ja samana kesänä Turun Puolanpuistossa.
 
Lavalla oli orkesteri, joka soitti samana vuonna ilmestyneen Artisti maksaa -levyn kappaleita sekä biisien väliajoilla eri Kummeli-hahmot heittivät läppää. Sen aikaisesta Kummeli-ryhmästä muusikkoja olivat Heikki Silvennoinen, Timo Kahilainen ja Heikki Hela. Ainoastaan Olli Keskinen keskittyi mikrofoniin höpöttämiseen, kun muut myös tarttuivat musiikki-instrumentteihin.
 
Vaikka kovin huuma haihtuikin parissa vuodessa, on Kummeli-ryhmä yhä kasassa ja tekee ainakin elokuvia. Muistan aikoinani lukeneeni jostain arviosta, "ettei lyhyisiin sketseihin keskittynyt sakki pysty tekemään pitkää elokuvaa" tai jotain muuta vastaavaa.
 
Kummelin Jackpot kumminkin toimi hienosti alusta loppuun. Oli oikein draamankaaret ja kaikki mitä elokuvassa oppikirjojen mukaan pitääkin olla. Enkä muista koska viimeksi olisin nauranut niin paljon kuin tätä katsellessani. Mahtaa pieniä tapanimaskuloita vituttaa.
 
 
Pääosaa esittää alunperin muusikkona tunnetuksi tullut Heikki Silvennoinen. Vilunkia keski-ikäistä miestä näyttelevä Silvennoinen on mielestäni loistava koomikko, jonka roolisuoritus on elokuvassa kantava voima. Hauskoja sivuosanesittäjiäkin vilisee monta. Heikki Helan esittämä Jehovan todistaja Seppo Sillantaus esimerkiksi on loistava hahmo.  
 
Silvennoinen alkaa hiljalleen saamaan ansaitsemaansa arvostusta myös näyttelijänä. Mies osaa tehdä myös vakavampia rooleja. Vielä joitakin vuosia sitten monissa Silvennoista käsittelevissä haastatteluissa muistettiin aina mainita, että "sinä kun olet ensisijaisesti muusikko, niin mites sinä tällaista koomikonhommaa oikein viitsit tehdä". Kun näyttelijä-laulaja Vesa-Matti Loiri mörähtelee ja hönkii mikrofoniinsa versioitaan suomirockin klassikkoista, on se olevinaan hienoa ja mahtavaa taidetta.
 
Muistan kun eräs kaveri sai kotibileissä turpaansa sanottuaan, että "Vesa-Matti Loiri on hyvä näyttelijä, mutta huono laulaja". Olivat näet kuunnelleet Loirin kammottavia Eino Leino -levyjä kaljanoton ohessa, eikä illan isäntä pitänyt moisesta musiikkimakunsa kyseenalaistamisesta. Silvennoinen saa tehdä loppuikänsä moninkerroin töitä, eikä ikinä pääse arvostuksessa samalle tasolle kuin Loiri.
 
Kummelin Jackpotin myötä alkoi porukan muutkin elokuvat kiinnostaan uudella tavalla. Täytyykin lainata koko Kummelin filmografia dvd:nä eräältä tutulta. TV2 varmasti pyörittää vielä monta kertaa uudelleen Kummeli-televisiosarjaakin. Ainakin tässä taloudessa ne otetaan kiitollisina vastaan.
 

3 kommenttia:

 1. Alivuokralainen on kammottavaa paskaa, ei kannata tuhlata aikaa. Loirin Eino Leinot on loistavia!

  VastaaPoista
 2. Ei sais elävää legendaa mennä sivaltamaan ;)

  VastaaPoista
 3. Loiri on Taiteilija ja Maskula kova äänilevyfriikki, elääköhän jälkimmäinen enää ja ensimmäinen kuinka kauan...?
  T.Matti "Viki" Vikström
  ps. Monimuotoisuus on rikkaus, myös musiikissa!

  VastaaPoista