tiistai 5. heinäkuuta 2011

Mallikuvausta Huttalan linnavuorella

Huttalan linnavuori on Kaarinan Piikkiössä sijaitseva, 74 metriä korkea jyrkkärinteinen mäki. Se on ollut käytössä kahteen otteeseen: esiroomalaisella ajalla 500 eaa.–0 sekä rautakauden lopussa 1000–1100-luvuilla. Linnavuori on ollut hyvä puolustautumispaikka, sillä sen rinteet ovat kaakkoisreunaa lukuun ottamatta luoksepääsemättömän jyrkät. Huttalan linnavuoren löydöt viittaavat siihen että se on ollut tavallista aktiivisemmassa käytössä. Kaakkoisrinteestä on löydetty merkkejä rautakautisesta asutuksesta ja lounaisrinteestä kaksi 8 cm:n suuruista uhrikuoppaa. (Wikipedia)


Kävin Pikkiön linnavuorella ensimmäisen kerran kesällä 2010. Työkaverini Reima Korsimon vinkistä päätin suunnata auton nokan kohti tätä hänen kovasti kehumaansa paikkaa. Mukaan kysyin entistä työkaveriani Timo Sepänmaata, jota myös Arkeologiksi kutsutaan. Lempinimi johtuu siitä, että hän on oikeastikin viittä vaille arkeologi. Kuulemma yliopisto-opiskelut ovat vaan jääneet aikoinaan hieman puolitiehen. Alan hommia mies on kumminkin tehnyt paljon ja oli juuri nyt juhannuksen aikoihinkin Taivalkoskella koulutustaan vastaavissa töissä.



Suhteeni Piikkiöön on sikäli läheinen, että äitini on kotoisin Piikkiön Runkon kylästä. Siellä vietin pikkupoikana ja varhaisteininä paljon aikaa. Huttalan linnavuori ei ole samalla suunnalla kuin Runko, joten olinkin autuaan tietämätön koko paikasta viime kesään asti. Piikkiön keskustasta ei tosin ole periaatteesa kuin kivenheitto linnavuorelle, taitaa olla lyhyempi matka kuin Runkoon.



Huttalan linnavuori teki oitis vaikutuksen minuun. Jo pelkkä polku ylös vuorelle on suoraan kuin fantasiaelokuvasta. Mieleen juolahtikin, että täällähän olisi hyvä paikka mallikuvauksellekin. Asia muhi päässäni viime kevääseen saakka, jolloin keksin, että puolituttuni Laura Nurmi sopisi tähän miljööseen malliksi kuin veitsi voihin.


Laura oli melkein heti kiinnostunut tulemaan kameran eteen. Hän kertoi keväällä, että kaapista löytyy  keskiaikapuku. "Huimat visiot" alkoivat samantien vilkkua silmissäni. Sellainen asuste varmasti sopisikin tähän ympäristöön hyvin. Ja niin sopikin!





Lauran kanssa oli erittäin helppo tehdä yhteistyötä. Häntä ei tarvinnut paljon ohjata. Kunhan näytin paikat missä hän joko seisoo, istuu tai liikehtii. Sen jälkeen ei juurikaan tarvinnut neuvoa, että "käännä hiukan päätä tänne" tai muuta.






Lauralla oli omatoimisesti mukana sulka ja viikinkien juomasarvi. Hienoa, että hän oli itsekin näin innostunut ja mielestäni se todellakin näkyy myös kuvissa. Laura oli aivan napakymppimalli tällaiseen satumaisemaan, jossa hain jonkinlaista metsänneito- tai haltiatarfiilistä. Ja sitähän tosiaankin löytyi!







Linnavuoren erikoisin kivi on varmasti yllä näkyvä siirtolohkare. Se on kuin ison kivikirveen terä, toisaalta sitten taas näen sen oikealla laidalla aboriginaalin sivuprofiilin...









Piikkiö, Linnavuoren reitistö
Polku kulkee monimuotoisessa maastossa ja sen varrella voi tutustua niin alueen muinaisuuteen kuin luontoonkin.

Polun varrella sijaitsevat muinaisjäännökset:
1. Huttalan linnavuoren rautakautinen mäkilinna
2. Yli-Katarin pronssikautinen hautaraunio
3. Moision rautakautinen hautaraunio ja asuinpaikkakerros 
4. Pohtionvuoren pronssikautinen hautaraunio 

Muut nähtävyydet: Muinaisia rantamuodostumia Pohtionvuoren itä-kaakkoisrinteellä, Huttalan linnavuoren ja Pohtionvuoren näköalapaikat ja Piikkiön korkein kohta Pohtionvuorella sekä Huttalan linnavuoren kulttuurikasvillisuus.

Polun pituus: Noin 4 kilometriä.
Opasteet ja polkumerkintä: Polku on merkitty maastoon hannunvaakunoin merkityillä paaluilla.

Saavutettavuus: Polulla on kaksi aloituspaikkaa, joko Piikkiön Kehityksen kerhotalolta tai sitten Huttalan linnavuoren viitan kohdalta.

Varustus: Polkureitillä sijaitsee laavu ja nuotiopaikka.

Ajo-ohje: Turusta Piikkiöön ajettaessa 110-tieltä käännytään Toivonlinnantielle, josta käännytään linnavuori-kyltin kohdalta
ja jatketaan hiekkatietä aina seuraavalle linnavuori-kyltille asti, josta merkitty polku alkaa. (muinaispolut.fi)



Kamera: Canon EOS 1000D
Malli: Laura Nurmi
Kuvauspaikka: Piikkiön Huttalan linnavuori

2 kommenttia: