tiistai 17. toukokuuta 2022

Sammakkolammella

Ruokasammakkoa eli syötävää sammakkoa (Pelophylax esculentus) on esiintynyt ainakin viime kesästä lähtien eräässä lammessa Turun Ruissalossa. Ne sattuivat olemaan myös ensimmäiset tänä vuonna tapaamani kurnuttajat.

Kun viime kesänä lammikosta kuului armoton ääntely, olivat eläimet nyt hiljaa ja erittäin arkoja. Sain kuitenkin tähtäimeen kaksi yksilöä. 

Vieraslajit.fi-sivusto kertoo, että ruokasammakko kuuluu vihersammakkojen lajiryhmään, joka on säädetty kansallisesti haitalliseksi vieraslajiksi. Ryhmään kuuluvien lajien tuonti, hallussapito, kasvatus, kuljetus ja luontoon päästäminen on kielletty. 

Vieraslajilla tarkoitetaan lajia, joka on levinnyt luontaiselta levinnäisyysalueeltaan uudelle alueelle joko ihmisen mukana joko tahallisesti tai tarkoituksella. 

Ruokasammakkoa pidettiin aiemmin lajina, mutta nykyään sen on todettu olevan mölysammakon ja pikkuvihersammakon hybridimuoto. 

Suomessa ruokasammakko tavattiin ensimmäisen kerran juuri Ruissalossa vuonna 2008. Nykyään sitä on tavattu Turun seudulla noin 50 lammessa. 





Sammakoiden perässä taisi olla tämä rantakäärmekin, johon törmäsin lammen toisella puolella. Pienempi lajitoverinsa suhahti uiskentelemaan ennen kuin ehdin zoomailla sitä tarkemmin, mutta tämä kaveri ei pitänyt kiirettä liikkeissään. Se pakeni vasta kun paikalle pöllähti keski-ikäinen nainen heilumaan kameransa kanssa ja tunki kroppansa turhan lähelle luontokappaletta. 







1 kommentti:

  1. Sammakot ne on tosi hyviä ja hyödyllisiä kavereita. Älkää siis siellä Turuus` syökö niitä vähiin. Keski-ikäisille hölömuijille "ei ole niinkään väliä ..."

    VastaaPoista