tiistai 22. helmikuuta 2022

Talvipäivänä Kivimaan laiturilla

Viime viikonlopun ohjelmaan kuului Kustavissa käynti. Ensitöikseni piipahdin Kivimaan laiturilla, joka sijaitsee aivan Vartsalan lossin vieressä. 

Lossi kulkee Kustavin kirkonkylän ja Vartsalan saaren välillä. Reitin pituus on Wikipedian mukaan 952 metriä. Ennen vanhaan muistan puhutun 800 metristä. Tiedä sitten koska lukema on tarkentunut ja pidentynyt. Kumma, että heitto on noinkin suuri. 

Ilma oli aamutuimaan tyyni ja aurinkoinen. Näkymät Kustavia halkovalle Ströömin meriväylälle suorastaan vaativat kameran kaivamista esille. 
Lossi ehti tulla ja mennä. Kovin kauan matka ei suuntaansa kestä, aikoinaan kellotin ajan kuuteen minuuttiin. Tosin tuokin oli joskus 80-luvun lopulla, liekö sekin päivittynyt kuten matkan pituuskin. 

Laiturilla oli kameroiden kanssa minulle tuntematon pariskunta, joka napsi kuvia ennen poistumistaan lossijonoon. Mies oli innoissaan telkistä, jotka uiskentelivat vähän matkan päässä. 

Latasin eilen aamulla näitä kuvia Kustavin Facebook-ryhmään. Äsken vilkaistuna tykkäyksiä oli kertynyt peräti 255 kappaletta. 

P. Lehto kertoo kommenttiosiossa, että "Telkkiä on viime vuosina näkynyt vähemmän, joskus olen kuullut lentoäänen. Minullakin on pari pönttöä rannassa, joissa ennen kummassakin oli telkän pesä, viime vuosina ei. Onneksi isokoskelo on löytänyt toisen pöntöistä ja saanut pesueensa vesille". 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti