torstai 7. joulukuuta 2017

Itsenäisyyspäiväajelulla 6. joulukuuta

Eilen juhlittiin isoin menoin maamme satavuotista itsenäisyyttä. Pääkaupungissa Helsingissäkin sopuratkaisuun pääsivät niin alpakat kuin isänmaallinen soihtukulkuekin.

Oman päiväohjelmani muodostivat maakunta-ajelu Raisio-Naantali-Turku -akselilla, käynti Turun Yliopistollisessa keskussairaalassa työkaveria tervehtimässä sekä vielä iltamyöhään Luminous Finland -valoshow Turun linnan ympäristössä.

Itsenäisyyspäivän ajelu- ja ulkoiluintoani lisäsi maassa ollut ohuehko lumipeite. Eipä yhtään haittaisi, mikäli samantyyppinen ilma jatkuisi. Onhan tuota vesisadetta piisannut jo monta kuukautta. Tätä kirjoittaessanikin ropisee niin penteleesti.

Hahdenniemen venesatama Raisiossa on sarallaan Suomen suurimpia. Siellä tulee poikettua muutaman kerran vuodessa. Pernon telakka Raisionlahden toisella puolella on kuin tarjottimella valokuvauksen suhteen.

Telakka oli juuri hiljattain otsikoissa uuden nosturinsa takia. Massiivinen vehje näkyy kauas Airistolle nyt sitten kaksin kappalein. En mene takuuseen kumpi on uusi, mutta veikkaan oikeanpuoleista.
Seuraava pysähdys oli Naantalin Kuparivuorella Laivaston muistoristillä. Paikalla on siunattu 174 vuosina 1941-1945 mereen jäänyttä laivaston sankarivainajaa. Nykyinen muistoristi on paljastettu panssarilaiva Ilmarisen tuhoutumisen kymmenvuotispäivänä 13.9.1951.

Kotiseudulla siunattujen mereen jääneiden 183 sankarivainajan nimet on lisätty uusittuun muistomerkkiin 13.9.1966 ja 46 sankarivainajan nimet 13.9.2012.

Laivaston muistoristissä on 403 sankarivainajan nimet. Laivaston tappiot sodassa 1941-1945 olivat 698 kaatunutta. Lisäksi kaatui 12 vapaaehtoista virolaista. Talvisodassa laivasto menetti 79 miestä kaatuneina. Miinanraivauksissa 1945-1950 menehtyi 28 miestä.
1 kommentti: