torstai 6. elokuuta 2015

Popeda Naantalissa 27. heinäkuuta


70-luvun lopulla Tampereen Ikurissa perustettu suomirockin ikoni Popeda soitti keikan maanantaina 27. heinäkuuta Naantalin Kaivohuoneella.

Vaikka kyseessä oli arkikeikka ja heti viikonlopun perään, oli Kaivohuoneella tupa täynnä. Naantalissa vietettiin parhaillaan perinteistä Unikeonpäivää, joten ilmeisesti oletettiin, että sakkia on kumminkin liikkeellä. Ja niin myös oli; Kaivohuoneella näkyi kaikenlaista menijää veneilijöistä eläkeläisten kautta teinityttöihin. Yleisöjakauma oli todella laaja.

Ainakin viimeiset 25 vuotta olen nähnyt Popedan ulkona festivaalikeikoilla. Sisäesiintymisestä on aikaa valtavasti, lukuunottamatta viime joulukuussa Silja Linen laivakeikkaa, jossa Popeda rymisteli Paula Koivuniemen jälkeen Itämeren aalloilla.

Kaivohuone oli allekirjoittaneelle uusi tuttavuus. Olen tiennyt rakennuksen jo kymmeniä vuosia, mutten ainakaan muistaakseni ole siellä koskaan käynyt. Todennäköisesti tämänkertainen ei jää viimeiseksi visiitikseni, sillä paikka oli varsin mukava.

Bändi vetäisi sellaisen hittikavalkadin, että oksat pois. Matkalla Alabamaan, Sukset, Kellot lyö, Eläinten vallankumous, Repe ja Lissu, Kersantti Karolina, Da da, Palle and the Boys, Tahdotko mut tosiaan ja monia muita tuttuja biisejä.

Popedan keikoilla on ilmeisesti nykyään tapana vaihtaa kokoonpanoa kesken esityksen. Tällä kertaa se tapahtui niin, että lavalle jäivät kitaristi Costello Hautamäki ja rumpali Lacu Lahtinen. Loput ukkelit poistuivat takahuoneeseen. Bassoon tarttui nuori kolppi, jonka tunnistin Costellon jälkikasvuksi. Hänet  esiteltiin hetken kuluttua, mutta moni yleisössä oli monttu auki mitä hemmettiä tämä oikein on.

Popedan legendaarinen keulahahmo, laulaja Pate Mustajärvi lopetti tai ainakin vähensi tenuttamista radikaalisti kymmenisen vuotta sitten. Tällä keikalla hän oli mielestäni jonkun verran porossa, sillä välipuheet olivat paikoin hyvinkin merkillisiä. Aina Pate ei ehtinyt kertosäkeisiinkään heti mukaan, mutta mitäpä pienistä.

Puolitoista tuntia kestänyt keikka alkoi 23.30, vaikka sen olisi suonut arkena starttaavan ainakin tuntia aikaisemmin. Siitä huolimatta vesiselvänä koettu Popedan keikka-ilta oli varsin hyvä.

2 kommenttia: