lauantai 22. elokuuta 2015

Päiväreissu Länsi-Uudellemaalle osa 1 - Tammisaaren luonnonpuistoalue

Pitkä, kahdeksan viikon kesälomani vetelee viimeisiään. Siitä johtuen piti ottaa loppurutistus ja vaihtaa vaihteeksi maisemaa. Lomallahan pitää lomailla.

Päiväreissun kohteena olivat Tammisaari, Hanko ja Fiskars, jonka suomalaisnimen huomasin olevan peräti Fiskari.

Kuskina toimi Niemisen Tomi. Hänelle paikat olivat jollain lailla ennestään tuttuja lukuunottamatta Tammisaaren keskustan lähellä olevaa isoa luonnonpuistoa. Allekirjoittaneelle Tammisaari, Hanko ja Fiskars ovat semituttuja muutamalta käytikerralta.


Luonnonpuistoalue Hagen-Ramsholmen-Högholmen on Tammisaaren keskustan suurin ulkoilualue, jossa voi ihailla erityisen rikasta kasvistoa ja eläimistöä, joilla tuskin on vastinetta muualla maassa. Alueen pinta-ala on noin 55 hehtaaria (Högholmen 11 ha, Ramsholmen 14 ha, Gåsören 2 ha ja Hagen 28 ha).
Kasvimaantieteellisesti Tammisaari kuuluu keskieurooppalaiseen lehtipuualueeseen, jolle ovat ominaisia jalot lehtipuut. Ramsholmenin ja Hagenin lehtometsät kuuluvat Etelä-Suomen mahtavimpiin ja rehevimpiin lehtometsiin. Lehtometsille on tyypillistä, että niiden ulkonäkö vaihtelee paljon vuodenaikojen mukaan.
 
Puiden lehtien puhjettua metsä muuttuu varjoisaksi, ja kevätkukat vaihtuvat esimerkiksi isoihin saniaisiin ja kapealehtisiin yrtteihin ja ruohoihin. Syksy on värikäs. Talvella tummat puunrungot piirtyvät kauniisti taivasta vasten.

Epätavallisen rehevän lehtokasvillisuuden takia Ramsholmenilla ja Hagenissa on monipuolinen lintukanta. Aluetta reunustavat merenlahdet ja niiden kaislikot sekä rantojen rehevät pensaat ovat tärkeitä pesimäpaikkoja monille lajeille. Alueella on runsaasti polkuja, jotka sopivat hyvin kävelyyn, hölkkäämiseen ja pyöräilyyn.


Luonnonpuistossa talsiessa ei ihmisiä juuri tullut vastaan. Sen sijaan sudenkorentoja oli valtavat määrät. Sama juttu kuin viime viikolla Kulhon saaressa. Tammisaaressa ne vain olivat isompaa kaliiperia.

2 kommenttia: