keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Lokakuinen sunnuntaiajelu Anavaisilla

Kustavin Vartsalan saaressa sijaitseva Anavaisten kylä on hiljainen lokakuussa. Aikoinaan maanviljelyksestä ja kalastuksesta elänyt kylä ei nykyään enää montaa vakituista asukasta omaa. Vanhat tilat perikuntineen ja modernit kesämökit ovat nykypäivää.

Kun kääntyy Vartsalan lossilta oikealle, on Anavaistentiellä. Muutaman kilometrin kuluttua tie päättyy rantaan. Siihen on lähivuosina tehty reilun kokoinen venelaiturikompleksi, jossa nytkin oli kymmeniä paatteja.

Pari kuusikymppistä miestä asetteli venettä trailerin päälle. He katsoivat pitkään kuin kurvasin käännöksen rannassa. Vene tuli näköjään kyytiin, koska ukot olivat paluulossilla samaan aikaan kuin minäkin.

Aikoinaan kuljin Anavaistentietä paljonkin. Kesät 1986, -87 ja -88 olin töissä Ströömin lohessa, joka oli kalanviljelylaitos Kustavia halkovan salmen Ströömin rannalla.

Enää samoilla paikoilla ei näy montaa kirjolohenkasvatusallasta, kun niitä silloin aikoinaan oli kymmeniä. Se oli valtavaa bisnestä, jonka laskettiin olevan Kustavin kunnalle tärkeämpää kuin kesäasutuksen. Asukaslukuun nähden Kustavi on sentään Suomen suurin mökkikunta. Kirjolohenkasvatusfirmoja oli kunnan alueella kymmeniä.

Melkein Anavaistentien päästä lähtee Apaskerintie. Muinoin siellä oli Imatran Voiman lomailualue. Saattaa olla vieläkin, ainakin joku isompi taho siellä pitää yhä majaansa. Karavaanarialuetta ja muuta löytyy.

Vaikka jonkun matkaa ennen aluetta tulee yksityisaluekyltti, päätin ajella perille. Muistin nimittäin, että tien varrella on komeat lehtipuut, joista olen joskus ennenkin ottanut kuvia. Mahtavan näköinen paikka, koska rehevyys on jotain muuta kuin mihin Kustavin maisemissa on yleensä totuttu.Anavaisten Kylänjärvi on tuttu ainoastaan tien puolelta. Alunperin oli tarkoitus napata muutama kuva siitä. Niin toki kävikin, muttei aivan niin kuten suunnittelin. Aurinko alkoi temppuilla ja vetäytyi pilveen tietenkin juuri kun saapastelin pengersillalle kuvaamaan.

Kymmenen minuutin päästä paluulossilla autossa oli tukahduttavan kuuma. Aurinko porotti kuin keskikesällä. Niinpä tietenkin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti