torstai 26. huhtikuuta 2012

Vares - Uhkapelimerkki

Vilkaisu Uhkapelimerkin saamiin arvosteluihin esimerkiksi Helsingin Sanomissa ei luvannut hyvää. Elokuva on näköjään lytätty melkein joka paikassa. Kärkkäisiin arvioihin nähden Vares -sarjan viides elokuva (seitsemäs kaiken kaikkiaan) on kuitenkin lähes mestariteos.

Olen suhtautunut Vares -elokuviin ja ohjaaja Lauri Törhöseen suurella varauksella. Miehen näytöt elokuvan saralla eivät ole pahemmin säväyttäneet. Siksi Vares -innostukseenikin meni näin kauan. Pehmenin vasta viime tammikuussa, jolloin edellinen Vares Kaidan tien kulkijat pyöri elokuvateattereissa. Se tosin oli ruotsalaisen Anders Engströmin ohjaama.
Koska Kaidan tien kulkijat oli vallan mainio leffa, että innostuin katsomaan dvd:ltä muutkin uudet Varekset. Tasoero on melkoinen Engtsrömin ja Törhösen välillä, ensin mainitun hyväksi. Latekin pärjää ihmeen hyvin. Varsinkin Huhtikuun tytöt toimi. Samaa taas ei voi sanoa Sukkanauhakäärmeestä.

Turussa kuvattuja uusia Vareksia vaivaa ylenpalttinen Turku-miljöön esittely. Kaupunkia nähdään niin lintuperspektiivistä kuin autosta käsin, mutta useimminten kävellen pitkin poikin jokirantaa tai katuja. Mukana on paljon täysin irrallisia otoksia, jotka eivät mitenkään liity itse tarinaan.

Toki tuttuja maisemia on hieno nähdä ja kesäistä Turkua kelpaakin eistellä, mutta joku roti olisi pitänyt olla. Nyt yksityisetsivä Jussi Vareksen (Antti Reini) rappusissa ramppaamista ja takki olalla kävelyä on aivan liikaa.
Uhkapelimerkin juonenkäänteitä en ala tässä kertaamaan. Leffassa on epäloogisuuksia vaikka muille jakaa, mutta tarina kulkee silti hyvin. Vares heittää vitsinpoikasta tuon tuosta ja katsojat saavat nauraa. Edellä mainittu turha kävelykin kuvasta toiseen on aika minimissä.

Eniten häiritsee Jarkko Tammisen ja Kaarina Hazardin näyttelemät hahmot, joita ilmankin olisi pärjännyt. Nyt ne ovat lähes irrallisia koko tarinasta. Risto Kaskilahti ja Ilkka Heiskanen sen sijaan tekevät hienosti roolinsa. Ihalan Krouvin tarjoilija Irene (Maarit Peltomaa) on kunnon MILF, jota olisi katsellut mielellään pitempäänkin - etenkin Vareksen sängyssä.
Käyn usein samalla pikapankilla, jossa Vares tapaa tulevan rakkaansa Sole Sulaveden. Siitä alkaa kiihkeä suhde. Harmi, ettei samanlaista tilannetta ei ole osunut omalle kohdalle.


Elokuvan traileri:


2 kommenttia:

  1. Anders Engström on syntyjään suomalainen, vaikka Ruotsissa vaikuttaakin. Haastattelin häntä uuden Vares-sarjan tiimoilta film-o-holiciin, jos kiinnostaa lukea (tai kuunnella). Alunperin oli kaavaltu, että vain Engströmin ohjaamat 2 elokuvaa tulisivat valkokankaalle, ja Törhösen ohjaamat osaksi tulevaa tv-sarjaa. Yleisöä on kuitenkin riittänyt ilmeisen hyvin kaikkiin uusiin Vareksiin.

    VastaaPoista
  2. Arvostelun viimeinen kappale oli loistava loppukaneetti! : ))

    VastaaPoista